POBUNILI SE NIKŠIĆKI EVROPEJCI: Model gradske slave nije po modelu i uzoru na evropske metropole

Foto: Jutjub printskrin/ MONTENEGRO DRONE

Zbog odbacivanja inicijative koju je Klub odbornika Evropski tim za Nikšić podnio u toku javne rasprave povodom dopune Statuta Opštine Nikšić s ciljem da se 12. maj, Dan Svetog Vasilija Ostroškog, institucionalizuje kao slava grada, odbornici su na današnjoj sjednici glasali protiv skrnavljenja lika i djela Svetog Vasilija Ostroškog, saopšteno je iz Kluba odbornika Evropskog tima za Nikšić.

“Svoju dobru namjeru i ispruženu ruku u svrhu pomirenja svih građana iskazali smo time što smo glasali za inicijalnu ideju, željeći da iskažemo duboko poštovanje prema svecu kojeg su Crnogorci branili svojim životima”, ističe Klub odbornika Evropski tim za Nikšić.

Shodno tome, predložili su, kažu, da Nikšić ne slavi slavu grada, što se kosi sa principima sekularne države nego da po uzoru na evropske metropole proslavlja Dan zaštitnika grada.

“Taj je predlog proizišao iz najbolje namjere da se oko lika crnogorskog čudotvorca okupe svi stanovnici Nikšića, bez obzira na nacionalnu, vjersku i bilo koju drugu pripadnost. Međutim, kako je lokalna vlast ponovo pokazala svoje pravo lice kroz bezočno odbijanje bilo koje ideje koja je suprotstavljena podloj namjeri da, kroz politizaciju, sveca, oskrnave svjetlost njegove misije o jednakosti svih naroda, te ne dopuste smanjenje tenzija između podržavalaca različitih crkava i vjera, jasno je da ovakva činjenja nijesu mogla dobiti našu saglasnost”, navodi Klub odbornika Evropski tim za Nikšić.

Kako su istakli, da su bili potpuno u pravu kada su upozorili na opasnost zloupotrebe ovog dana, govori i vijest da lokalna vlast 12. maj namjerava proslaviti uz Beogradski sindikat, čiji tekstovi, ako ništa drugo, nijesu primjereni ovom datumu.

“Mi ćemo lik i djelo Svetog Vasilija Ostroškog čuvati kroz intimni osjećaj koji se ne ispoljava kroz vašarišta, nedopustive sadržaje i degradaciju sistema vrijednosti u okviru kojeg podižemo i našu djecu. U krajnjem, naš glas i naše djelovanje bilo je i ostaje brana sekularne, građanske i evropske Crne Gore”, zaključuje Klub odbornika Evropski tim za Nikšić.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest