Подаци Управе прихода о наплати концесија: Од игара на срећу 9,14 милиона еура

Управа прихода и царина очекује да ће до краја године од концесија на игре на срећу наплатити 13,5 милиона еура

У периоду од 1. jануара до 14. септембра остварена је наплата по основу концесионих накнада од игара на срећу у износу од 9,147 милиона еура, саопштили су за „Дан“ из Управе прихода и царина (УПЦ), гдје очекују да ће до краја године по том основу наплатити 13,5 милиона еура.

Из УПЦ су казали да су највеће износе концесионих накнада у овој години уплатили Везув – 1,81 милион, Чибри, 839,7 хиљада, Лоб компани, 805,5 хиљада, MNA gaming, 748,7 хиљада, и Спортинг груп, 707,2 хиљаде еура. На ових пет концесионара односи се готово половина наплаћених концесионих накнада за осам и по мјесеци ове године.

Према раније саопштаваним подацима Управе прихода и царина, приходи од концесија годинама су се увећавали на годишњем нивоу, све до прошле године, када је корона зауставила даљи раст. У 2014. години приходи од концесиjа износили су 8,3 милиона, годину касниjе 9,3 милиона, 2016. године су порасли за милион и по, на 10,85 милиона, затим на 11,7 милиона у 2017. години, да би 2018. износили 15 милиона. У 2019. години попели су се на 15,9 милиона, док су 2020. године износили 11,9 милиона еура. Уколико би се оствариле пројекције УПЦ, на чијем челу је Александар Дамјановић, приходи би били већи него лани, и то за 1,6 милиона, али би били мањи милион и по него 2019. године.

Област игара на срећу, нажалост, никако да се регулише, јер се Закон о играма на срећу још није нашао пред посланицима. Влада је одмах након промјене власти усвојила Нацрт закона о играма на срећу и дала га на јавну расправу, која је неколико пута продужавана. Углавном, предлог закона још није усвојен на Влади. Нацрт закона је готово исти као акт који је претходна влада годинама држала у фиоци.

Нацртом закона предвиђено је повећање концесионе накнаде и оснивање државне лутрије. Бивши директор Управе за игре на срећу Илија Вукчевић „Вијестима“ је раније казао да сматра да се повећањем накнаде неће повећати приходи од игара на срећу. Такође, казао је да је тај акт лош, да неколико чланова није у складу са Уставом, те да је потребно 20 подзаконских аката да би закон заживио.

Област игара на срећу уређена је законом из 2004. године, а начином на који је уређена нису задовољни ни у Инспекцији за игре на срећу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest