Полиција: Ниједном нисмо рекли да су наводи грађанина нетачни

Foto: Pogled

У односу на почетну информацију о догађају на Цетињу ангажована Противтерористичка јединица (ПТЈ), односно јединица која је примарно обучена и опремљена за рјешавање кризних ситуација, саопштила је Управа полиције

Управа полиције објавила је у четвртак увече да ниједном није саопштила да су наводи грађанина Александра Радуновића Попаја нетачни, већ је увијек износила оне чињенице са којима је располагала у датом тренутку, а за све остале, укључујући и ове наводе грађанина је јасно назначено да ће се извршити додатне провјере.

Супротно појединим наводима у медијима и на социјалним мрежама, поново указујемо да Управа полиције ниједном није саопштила да су наводи грађанина нетачни, саопштили су из полиције и напоменули да је сваки позв снимљен и да су полицијски службеници одмах упућени на терен.

Цетињанин Александар Радуновић популарни Попај изјавио је да је четири пута звао полицију у петак, 12. августа да би пријавио пуцњаву у насељу Медовина и да је први пут звао у 15 сати и 22 минута.

„Подсјећамо и да је тим провјерама утврђено да уређај регистрафон који се налази у Одјељењу безбједности Цетиње има одступање од +4 минута и 35 секунди. Такође је утврђено и да је први позив на регистрофону евидентиран у 15:27 и 24 секунде, а који је трајао 34 секунде, што одговара тачном времену од 15:22 и 49 секунди. Други позив је упућен са другог броја и евидентиран је у 15:28 и 35 секунди, што одговара тачном времену од 15:24, а трајао је 18 секунди. Трећи позив је упутио исти грађанин који је упутио први позив, а који је на регистрофону евидентиран у 15:30 и 27 секунди, што одговара тачном времену од 15:25 и 52 секунде и трајао је 21 секунду“, наводи се у саопштењу Управе полиције.

Појашњења ради, како је саопштено, у Одјељењу безбједности Цетиње је у функцији регистрофон-уређај за регистровање/снимање свих долазних позива ка броју 122 дежурне службе.

„Централни дио регистрофона је рачунар на којем је инсталиран одговарајући софтвер. Због разлога безбједности овај рачунар се не смије прикључивати на Интернет, а како би се онемогућио евентуални неовлашћени приступ регистрофону, и угрозили снимљени подаци“, казали су из полиције.

Рачунар регистрофона има свој системски сат.

„По правилу, системски сат се синхронизује са тачним временом временских сервера на Интернету. Медутим, с обзирим да регистофон није прикључен на Интернет, не постоји могућност аутоматског ажурирања на тачно вријеме. Због тога системски сат рачунара током времена, као и сваки други сат, може имати одступања од тачног времена“, пише у саопштењу.

Како наводе из полиције, евентуална временска одступања на рачунару регистрофона се, ради утврђивања тачности података, приликом њиховог изузимања, у стандардној процедури која је спроведена и у овом случају, утврђују упоређивањем тренутног времена системског сата рачунара са референтним, тј. тачним временом.

„Тачно вријеме се може добити са Интернета или из других извора тачног времена“, додаје се у саопштењу.

Управа полиције је такође саопштила да је у односу на почетну информацију о догађају на Цетињу ангажована Противтерористичка јединица (ПТЈ), односно јединица која је примарно обучена и опремљена за рјешавање кризних ситуација.

„Сходно томе, прва група ове јединице се у најкраћем року опремила и упутила на Цетиње, а остатак ПТЈ се по њиховом доласку и опремању упутио ка том граду“, наводи се у саопштењу.

Сходно Плану мјера и активности Управе полиције за љетњу туристичку сезону 2022. године, како је саопштено, само мањи дио Посебне јединице полиције (ПЈП) је ангажован на пословима очувања јавног реда и мира у Будви.

„У вријеме догађаја на Цетињу службеници ПЈП који су се налазили у Будви нису били радно ангажовани, већ је њихово ангажовање било планирано у вечерњим часовима. Стога је, такође, било потребно да се они припреме и стигну до Цетиња, а што не би било рационално у временском оквиру у односу на јединицу из Подгорице“, каже се у саопштењу.

Истиче се да је, одмах по добијању додатних информација о ситуацији на Цетињу, поред ПТЈ и дио ПЈП који се налазио у Будви упутио на Цетиње.

„Управа полиције апелује на медије којима је у фокусу јавни интерес да све информације које се односе на поступање полиције у овом случају прије објављивања провјере са Управом полиције, а како не би непотребно долазили у ситуацију да се поједини наводи дневно појашњавају или демантују“, наводи се у саопштењу Управе полиције.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest