POPISANO VIŠE OD 564.000 GRAĐANA: Prekid ugovora za 16 popisivača

Foto: Jutjub printskrin/ Radio-televizija Vojvodine

Uprava za statistiku (Monstat) saopštila je da je do danas popisano 564.370 lica, 181.497 domaćinstava i 308.484 stanova.

Iz Monstata su kazali da je proteklih dana zabilježena teža nepravilnost u procesu popisivanja, kako kod popisivača tako i kod instruktora, a odnosi se na korišćenje “piši briši” olovaka.

„Uslijedio je raskid ugovora sa jednim instruktorom i 16 popisivača zbog korišćenja istih, a dalje kontrole su u toku“, navodi se u saopštenju.

Takođe su naveli da podržavaju nadležne organe da postupe u skladu sa svojim nadležnostima i sankcionišu svaku lošu namjeru ukoliko se ista utvrdi.

„Osuđujemo zloupotrebu objave identiteta osoba u vezi sa ovim slučajem i nepoštovanje principa povjerljivosti u dijelu čuvanja podataka koja su se u postupku saznala. Naglašavamo da ovaj slučaj ni na jedan način ne može da ugrozi dalji proces popisivanja, tim prije sto je Uprava za statistiku dodatno pojačala kontrole kao i zbog činjenice da državni instruktori Uprave za statistiku profesionalnim i odgovornim radom, svakodnevno kontrolišu rad instruktora i popisivača, provjeravajući popisne listiće i vjerodostojnost podataka na njima. Sva angažovana lica u popisu koja vrše popisne aktivnosti u suprotnosti sa Zakonom snosiće zakonsku odgovornost. Zbog svega navedenog, molimo građane i javnost na razumijevanje i informišemo ih da je Uprava za statistiku preduzela sve aktivnosti i uspostavila dodatne mehanizme kontrole u cilju zaštite njihovih podataka, što je u skladu sa preporukama Agencije za zaštitu ličnih podataka. U cilju blagovremenog i potpunog popisivanja, pozivamo građane da svojom zainteresovanošću doprinesu procesu, kontaktirajući info centar Uprave za statistiku ili opštinsku popisnu komisiju u slučaju da ih popisivači još uvijek nijesu posjetili“, zaključeno je u saopštenju Monstata.

Remiković: Prihodi nisu tema popisa, politika imala određenih uticaja

Zamjenica direktora Uprave za statistiku MONSTAT Snežana Remiković kazala je, gostujući u Jutarnjem programu „TVCG“ da je politika imala određenih uticaja na popis.

„Sigurna sam da je Monstat u dosadašnjem procesu principe zvanične statistike. Kod nas je politička klima takva da imamo situaciju: ako želimo koncenzus, onda moramo imati politički koncenzus, pa se zatim stvara društveni. Da bi se popis sproveo, morao je napraviti određene političke ustupke, ali ne urušavajući principe zvanične statistike“, navela je Remiković.

Dodala je da prihodi i ekonomski status nisu bili tema popisa.

„To su bila poprilično osjetljiva pitanja, na koje bi građani teže dali odgovore“, zaključila je Remiković.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest