POZNATO KAKO SU TERORISTI REGRUTOVANI ZA STRAVIČAN ZLOČIN! Nova šokantna saznanja o masakru u Moskvi!

Foto: Jutjub printskrin/ The Mirror
Oni koji su izvršili teroristički napad u Krokus siti holu regrutovani su preko Telegram kanala „Glas Horasana“, koji pripada avganistanskom krilu Islamske države i radi u Tadžikistanu, rekao je za „RIA Novosti“ izvor upoznat sa situacijom.

– Pregledali smo materijale u vezi sa konkretnom osobom. Postoji potvrda naših kolega u kojoj se navodi da je bio na Telegram kanalu gdje su ljudi regrutovani za terorističke napade. Riječ je o Telegram kanalu „Sadoi Khuroson” („Glas Horasana”) – rekao je sagovornik agencije.

Sada je ovaj Telegram kanal, koji je pripadao tadžikistanskom krilu Islamske Države, koji iz Avganistana kontrolišu teroristi Vilajata Horasana (ogranak IS*), obrisan iz razloga nepoznatog izvoru.

Dopisnici agencije su se pobrinuli da se ovaj kanal ne otvara ni iz Rusije ni iz Tadžikistana.

Kako je nadležni oficir FSB izvestio „RIA Novosti“ u februaru 2023. godine, aktiviranje te grupe u Avganistanu poklopilo se sa sprovođenjem tajnih operacija Sjedinjenih Država u ovoj zemlji nakon povlačenja američkog kontingenta odatle.

U oktobru 2023, direktor FSB Ruske Federacije Aleksandar Bortnikov je izvijestio o učešću američkih i britanskih obavještajnih službi u stvaranju „pojasa nestabilnosti“ u Avganistanu.

Istovremeno je naveo da zabranjeni „Vilajet Horasan“ gradi svoj potencijal, što bi mu na kraju omogućilo da pređe na izvođenje terorističkih napada van Avganistana.

Pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest