Преговори и даље у току: Још нема званичног договора око директорских фотеља у Будви

На прекјуче одржаном састанку, усаглашена је расподјела у управним одборима предузећа и савјетима културних установа, али даље од тога се није одмакло, јер су на столу и даље понуде партија шта желе да узму од функционерског колача

Фото: РТВ Будва

Док су се на државном нивоу договорили о расподјели функција по дубини, владајуће партије у Будви никако да финиширају преговоре и расподијеле извршну власт.

На прекјуче одржаном састнаку, усаглашена је расподјела у управним одборима предузећа и савјетима културних установа, али даље од тога се није одмакло, јер су на столу и даље понуде партија шта желе да узму од функционерског колача.

Како је “Вијестима“ потврђено, остало је још само да се договоре око Извршног одбора у Туристичкој организацији и практично ће бити расподијељени одбори директора и управни одбори. Међутим, ко ће коју директорску, начелничку и секретарску фотељу узети, то још није усаглашено.

Договор три стране, на једној Демократа, на другој представника трећег блока – дијела “Царевићеве коалиције” из редова СНП-а, ПзП-а и Праве Црне Горе, и остатка коалиције – Нове српске демократије и ДНП-а, још није постигнут. Мада се и даље чују оптимистичне изјаве, расподјела функција ће, и након пуних четири и по мјесеца након избора, бити највећи проблем.

Представници будванских одбора Социјалистичке народне партије, Покрета за промјене и Праве Црне Горе закључиле су постизборни споразум о сарадњи, испровоцирани одуговлачењем формирање локалне администрације.

Ове три партије које су на изборима наступиле у оквиру коалиције “За Будућност Будве – Марко Бато Царевић”, броје пет одборника и као трећи блок и, како су “Вијестима“ казали, траже четвртину извршне власти, односно 35 одсто од онога што припадне колицији “За Будућност Будве”.

Захтјев тројке на састанку од прије два дана је био, како је „Вијестима“ речено, да им припадне мјесто једног од два потпредсједника Општине, менаџер града, Секретаријат за комунално стамбене послове, Секретаријат за друштвене дјелатности, мјесто директора Медитеранског спортског центра, начелник Комуналне полиције и комуналне инспекције, директорско мјесто у једном од општинских предузећа Водовод, Комунално или Паркинг сервис, те руководећа мјеста у Канцеларији за антикорупцију и Канцеларији за европске интеграције.

Практично овим захтјевом они нијесу задирали у функционерске позиције које су још раније током пропалих преговора са НСД тражиле Демократе. А Демократе су остале при истој понуди – осим шефа парламента које је већ усаглашено, изгласано и припало овој партији, затражено је и мјесто потпредсједника Општине, два од укупно осам секретаријата – за привреду и заштиту имовине, као и једну општинску службу – обједињену службу за наплату комуналних и јавних прихода.

Када је ријеч о предузећима, тражиле су “Медитеран рекламе“ (до сада под ингеренцијом УРА), “Отпадне воде“, Туристичку организацију Будве, Спортско рекреативни центар – базен “Драган Трифуновић”, Академију знања и Јавну установу Град театар, као и мјеста помоћника секретара за локалну самоуправу, секретара у за друштвене дјелатности и помоћника начелника Комуналне полиције и инспекције.

Остатку Царевићеве коалиције из редова НСД и ДНП, преостаје да управљају са два од три општинска предузећа (Водовод, Паркинг сервис или Комунално), секретаријатима за урбанизам, финансије и инвестиције. Припала би им мјеста главног администратора, главног градског архитекте, али и Служба заштите и спасавања, Центар за информационе технологије, Служба за јавне набавке, двије јавне установе – “Музеји и галерије” и “Библиотека”, али и РТВ Будва.

Према информацијама “Вијести“, оваква расподјела функција засада је неприхватљива.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *