Prva nedjelja jula najtoplija u istoriji planete

Prva nedjelja jula bila je najtoplija u istoriji planete, od kada se mjeri temperatura, pokazuju preliminarni podaci koje je saopštila Svjetska meteorološka organizacija (SMO).

Zabilježene su i visoke temperature morske vode, kao i izuzetno mala količina leda na Antarktiku.

„Prema procjenama stručnjaka, temperature mora, okeana i kopna biće još više. Očekuju se ekstremno toplotni talasi“, istakao je Kristofer Hevi, direktor klimatskog servisa SMO.

Dodao je da je ovo zabrinjavajuća vijest za planetu.

„Nije samo temperatura površine vode topla i zagrijana, već i cijeli okean postaje topliji i upija energiju koja će tamo ostati stotinama godina. Ako se okeani značajno zagrijavaju, to ima negativan uticaj na atmosferu, na morski led i led širom svijeta“, rekao je Majkl Sperou, šef Svjetskog programa za istraživanje klime, SMO.

Evropska služba za praćenje klime „Copernicus“ navela je da njeni podaci takođe pokazuju da je prošla nedjelja vjerovatno bila najtoplija od početka evidencije 1940. godine.

„Situacija u kojoj se nalazimo pokazuje da su klimatske promjene izmakle kontroli“, rekao je Antonio Gutereš, generalni sekretar UN.

Smrtni slučajevi uzrokovani toplotom, temperature više od normalnih izazivaju zdravstvene probleme u rasponu od toplotnog udara i dehidracije do kardiovaskularnog stresa.

Istraživanje objavljeno prije nekoliko dana ukazalo je na činjenicu da je više od 61.000 ljudi umrlo zbog vrućine tokom evropskog rekordnog ljeta 2022.

Većina smrtnih slučajeva bila je kod osoba starijih od 80 godina, a oko 63 odsto onih koji su umrli zbog vrućine bile su žene, prema istraživanju objavljenom u časopisu „Nature Medicine“.

Stručnjaci kažu da će toplotna iscrpljenost i toplotni udar vjerovatno postati češći kako uticaji klimatskih promjena budu sve ekstremniji.

Toplotni udar je najteža bolest povezana sa toplotom i dešava se kada tijelo izgubi sposobnost da se znoji.

Džon Femling, ljekar hitne medicinske pomoći i naučnik sa Univerziteta u Novom Meksiku, rekao je da je tijelo pokušalo da to nadoknadi pumpanjem krvi u kožu kao način da se ohladi. Što je osoba više disala, to je više gubila tečnost, postajući sve više dehidrirana.

„Dakle, jedna od prvih stvari koje se dešavaju je da vaši mišići počnu da se osjećaju umorno dok vaše tijelo počinje da slabi. Tada organi počinju da zakazuju, a stres u tijelu može mozak da ostavi bez dovoljne količine kiseonika“, rekao je Džon Femling, ljekar hitne medicinske pomoći i naučnik sa Univerziteta u Novom Meksiku, prenosi RTS.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest