Путин: руководство рудника фалсификовало податке о метану

Руски предсједник Владимир Путин оптужио је данас руководство за фалсификовање података о метану у сибирском руднику угља, гдје је прошле недјеље у експлозији погинула 51 особа.

Спасиоци и даље извлаче тијела на површину у руднику Листвјажњаја, у сибирском региону производње угља Кемерово.

Била је то једна од најгорих рударских катастрофа у Русији овог вијека.

„Управа рудника је систематски предузимала мјере да сакрије чињенице о прекомјерним нивоима метана у руднику“, рекао је Путин на телевизијском састанку са званичницима, позивајући се на прелиминарни извјештај који су му дали истражитељи.

Он је додао да су резултати сензора токсичних гасова фалсификовани.

Рудник је у власништву СДС-Угол, компаније коју контролишу локални бизнисмен Михаил Феђајев и његови партнери.

Они су, у саопштењу од 27. новембра, рекли да ће обезбиједити исплате породицама погинулих радника и вратити њихове кредите.

„Спреман сам да сносим сваку одговорност. Немогуће је вратити људе“, рекао је Феђајев на телевизијском састанку, након што га је Путин упитао да ли управни одбор „на неки начин безбједно прати шта се дешава или само броји новац“.

Рудник је имао тростепени систем за контролу гаса и преносиве гасне анализаторе, али „испоставило се да је људски фактор све ово поткопао“, додао је Феђајев.

Истражни комитет и Тужилаштво ће испитати ситуацију, рекао је Путин.

Ухапшени су три менаџера рудника осумњичена за кршење безбједносних стандарда и два инспектора безбједности осумњичена за кривични немар, саопштили су званичници.

Кемеровска област има историју смртоносних катастрофа.

У посљедњој великој експлозији погинула је 91 особа 2010. године. Три године раније, друга експлозија је убила 110 људи.

„Испитићемо како су спроведене одлуке донесене прије 11 година послије страшне несреће, трагедије у руднику Распадска“, рекао је Путин, мислећи на експлозију 2010. године.

Он је рекао да је јасно да ће овдје бити потребно више корака, укључујући и кораке економске природе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest