Путин: Запад игнорисао наше захтјеве, али смо отворени за преговоре

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да су САД и њихови савезници игнорисали главне безбједносне захтјеве Москве, али је додао да је Кремљ и даље отворен за додатне преговоре са Западом о смањењу тензија око Украјине.

Коментаришући сукоб са Западом око Украјине први пут послије више од мјесец дана, Путин је рекао да Кремљ још проучава прошлонедјељни одговор САД и НАТО-а на безбједносне захтјеве Русије.

Ипак, Путин је казао да је јасно да је Запад игнорисао захтјев Москве за давање правно обавезујућих гаранција да Украјина никада неће постати чланица НАТО-а, да ће алијанса престати да размјешта оружје у близини руских граница и да ће повући снаге из Источне Европе.

Навео је да одбијање САД и њихових савезника да пристану на руске захтјеве представља кршење обавезе о интегритету безбедности за све државе, преузете у оквиру Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС), и инсистирао да се до решења може доћи у преговорима.

Путин је рекао да западни савезници наглашавају слободу сваке земље да бира савезе и да истовремено занемарују принцип „недјељивости безбедности“, садржан у документима ОЕБС.

Тај принцип подразумијева да безбедност једног народа не треба јачати на рачун других.

Путин се данас састао у Москви са мађарским премијером Виктором Орбаном, са којим је разговарао и о тензијама око Украјине.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest