RADONJIĆ: Viši sud utvrdio da je skaj komunikacija zakonit dokaz

Foto: jujtunb printskrin/ Insajder Video

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva protiv 15 lica, među kojima je bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović, čime je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište da su dokazi iz Skaj komunikacije zakonit dokaz, saopštio je specijalni tužilac i portparol Vukas Radonjić.

Pored Veljovića, terete se A.M., M.N., A.K., N.M., S.B., N.B., Ž.B., D.B., P.V., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E. za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja.

Kako je saopšteno, Vijeće je utvrdilo da ne postoje greške ili nedostaci u optužnici i da ona sadrži sve elemente koje mora da sadrži po zakonu, ali i da ne postoje razlozi za obustavu postupka po osnovu kontrole optužnice i za odbacivanje optužnice, već da postoji dovoljno materijalnih i personalnih dokaza za osnovanu sumnju da su optuženi izvršili krivična djela stavljena im na teret.

Posebno potrebno istaći da je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište Specijalnog državnog tužilaštva da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije, pribavljena u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, predstavlja zakonit dokaz i našlo da nema razloga da se dovodi u sumnju zakonitost procedure pred nadležnim inostranim pravosudnim organom koji je taj dokaz prikupio, te da se svakako međunarodna saradnja zasniva na međusobnom povjerenju, odnosno pretpostavci da je dokaz u drugoj državi pribavljen na zakonit način.

“Nadležni pravosudni organ Republike Francuske je dostavio transkripte koji su pribavljeni na osnovu naredbe nadležnog suda te provjeravanje da li je taj dokaz od strane pravosudnog organa Republike Francuske pribavljen na zakonit način predstavlja iskazivanje nepovjerenja prema zakonitosti postupanja zamoljene države i traženje nečega što ima isključivu svrhu provjere zakonitosti njihovog postupanja, a ne prikupljanja dokaza u predmetu. Svakako da u pravnim sistemima ne može, niti postoji identičnost, i ovaj sud, niti može, niti je realno očekivati da su procesna rješenja u Republici Francuskoj identična kao kod nas, ali je pravni standard da procesne radnje moraju biti u skladu sa „načelima domaćeg prava i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava – navedeno je iz Višeg suda, a kako je propisano čl.45 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Sud je dalje naveo da „smatra da su presretanja komunikacija preko SKY aplikacije izvršena drugačije u odnosu na naša rješenja, koja traže specifikaciju telefonskog broja, odnosno IMEl broja aparata, ali svakako nije u suprotnosti sa načelima domaćeg pravnog sistema, ni sa opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

“Naime, presrijetanje komunikacije na jednoj posebnoj aplikaciji kao što je SKY ECC, koju koristi izuzetno ograničen broj korisnika, svakako ne predstavlja značajno zadiranje u privatnost komunikacija, koje bi moglo biti zloupotrijebljeno, a upravo iz razloga što se radi o aplikaciji za koju je utvrđeno da je i po načinu pribavljanja i po načinu korištenja bila upotrebljavana u komunikaciji vezanoj za nelegalne aktivnosti“, zbog čega je zaključio da nema osnova za izdvajanje transkripata komunikacije iz spisa, kako je to predlagala stručna odbrana optuženih”, zaključuju oni.

Pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest