Расписан тендер за набавку онколошких љекова

Монтефарм је почетком седмице расписао тендер за набавку љекова за онколошке пацијенте, након што је за ту сврху опредијељено више од десет милиона еура.

Ово пише у саопштењу Монтефарма које су јуче послали јавности, на дан када је објављено да је дефицитарно чак 15 љекова који су стална терапија пацијентима који се лијече у Институту за онкологију Клиничког центра Црне Горе. За поједине љекове, како смо сазнали, нема замјене, а пацијентима је речено да зову и интересују се за своју терапију јер нико не зна када ће стићи.

“У складу са Законом о јавним набавкама, у понедјељак је због хитности набавке онколошких, специфичних и других тренутно недостајућих љекова, расписан преговарачки поступак за који су обезбијеђена средства у вриједности од 10.137.819,83 еура. Отварање понуда заказано је за 3. октобар 2022. године у подне, гдје је рок за достављање обавезне документације осам дана од подношења коначне понуде”, појашњено је из Монтефарма.

Након спровођења процедура, из Монтефарма кажу да ће „почети повлачење неопходних количина сходно законском року и истог дана почети са њиховом дистрибуцијом, зависно од динамике приспјећа понуда и тока самог поступка“.

Наводе да су спецификације за објављивање поступка набавке биле спремне скоро читав мјесец, али да тај процес није било могуће спровести јер платформа Црногорских електронских јавних набавки (ЦЕЈН) није била у функцији од 26. августа до 26. септембра.

“Док платформа није била активна усљед недавних хакерских напада, Монтефарм није имао могућност покретања поступака јавне набавке”, истичу из те здравствене установе.

Пацијенти који су се обратили Побједи казали су да нема золадекса у ињекционом шприцу – хормонског лијека који се, између осталог, користи и као алтернатива хемиотерапији, а нема ни љекове пертузумаб и трастузумаб, који се дају за успоравање ћелија рака и уништавају их.

Седмицама је дефицитаран био лијек таксотера или доцетаксел, а 140 мг тог лијека наши грађани су плаћали 170 еура у Београду. Ипак, неким пацијентима треба мања доза од 100 мг или већа од 200 мг.

Поред золадекса најчешће фали лијека зомета који се даје пацијентима којима се рак проширио на кости.

Из Монтефарма наводе да набавка ове групе љекова није једноставна из више разлога.

“Упркос компликованим тендерским поступцима и повременим потешкоћама у самој набавци, Монтефарм је максимално посвећен свом основном задатку – да обезбиједи континуитет у испоруци ове групе љекова и љекова уопште”, поручују из Монтефарма.

Да би спровели додатне поступке набавке, чиме би се омогућило стабилно снабдијевање љековима и медицинским средствима до краја текуће године, неопходно је, како кажу, обезбиједити додатна средства којима се надају након што се усвоји ребаланс буџета.

Проблем са дефицитом љекова, нарочито за најтеже пацијенте, дешавао се и раније, али је ситуација ове године алармантна, јер никад овако често и дуго није фалило љекова. Проблем је што је пројекција за буџет за здравство за ову годину била 380 милиона, без повећања плата, а одобрено је 334 милиона. Самим тим, тај буџет није довољан да покрије све трошкове.

Планираним ребалансом буџета око 30 милиона еура је намијењено Монтефарму за рјешавање дугова из претходног периода и несметано функционисање до краја текуће године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest