RAZVILI NOVU TAKTIKU ZA UZIMANJE MITA OD STRANACA Razotkrivena neviđena korupcija u Sarajevu

Foto: Jutjub printskrin/Avaz TV

Dva policijska službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su uhapšena, a uskoro će biti i treći. Oni su osumnjičeni za koruptivne radnje tokom obavljanja policijskih dužnosti.

Kako Klix.ba saznaje oni su osumnjičeni da su tokom obavljanja radnih zadataka na ulicama Kantona Sarajevo zaustavljali vozila sa stranim registarskim tablicama, a zatim ilegalno uzimali novac od stranih državljana na dva načina. Prema prvim informacijama, oštećene su desetine osoba.

Prvi način je bilo uzimanje mita, a zauzvrat nisu izdavali prekršajne naloge i to nije ništa novo.

No, drugi način je bio nešto inovativniji za bh. prilike.

Naime, izdavali su prekršajne naloge, na primjer u iznosu od 100 KM (50 evra), i novac odmah uzimali na licu mjesta od vozača bez da su ih obaviještavali da imaju mogućnost platiti 50 odsto kazne u roku od osam dana. Tako su osumnjičeni policajci pola novca uzimali sebi, a drugom polovinom iznosa su uplaćivali kaznu uime vozača kojeg su kaznili.

Portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić rekla je da su pripadnici MUP-a KS započeli realizaciju akcije kodnog naziva „Sparta“ pod nadzorom kantonalnog tužilaštva.

U toku su pretresi na više lokacija u cilju dokumentovanja koruptivnih krivičnih djela za koja su osumnjičeni policijski službenici MUP-a KS.

pogled.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest