Реконструкција Термоелектрана ће коштати око 70 милиона

Електропривреда (ЕПЦГ) одлучила jе да покрене одвоjени тендер за адаптациjу котла, вриjедан 15 милиона еура, коjи jе у функциjи бољег рjешења еколошке реконструкциjе Термоелектране (ТЕ) Пљевља, док из државне енергетске компаниjе не искључуjу могућност издваjања додатног новца за проjекат еколошке реконструкциjе, али у малим износима. Ти мали износи су милион или два, што са 15 милиона и претходно договорена 54 милиона за реконструкцију износи 70 милиона еура, казали су „Дану“ из Акције за социјалну правду (АСП).

Основни уговор за еколошку реконструкциjу потписан jе на 54 милиона еура са конзорциjумом коjи предводи кинески ДЕЦ Интернационал, али радови касне већ годину и по. Партнери Кинезима у том послу су и домаће компаниjе Бемакс, ББ Солар и Пермонте.

Руководилац Сектора за експлоатациjу у ТЕ Пљевља Зоран Шљукић рекао jе да адаптациjа котла на неки начин jесте повезана са еколошком реконструкциjом, али тврди да то ниjе новац коjи ЕПЦГ даjе за еколошку реконструкциjу.

– У jавности постоjи погрешна перцепциjа о додатних 15 милиона коjе улажемо у еколошку реконструкциjу. Тих 15 милиона улажемо у адаптациjу котла да бисмо имали боље рjешење еколошке реконструкциjе – казао је Шљукић тој невладиној организацији и додао да ће кроз адаптациjу котла бити задржана ефикасност ТЕ на високом нивоу и дат живот постоjећоj ТЕ на jедан дужи период.

– Као стручни тим, када смо преузели оваj проjекат, ниjесмо били задовољни техничким рjешењем еколошке реконструкциjе, да се построjење за отклањање азотних оксида нађе на самом краjу, иза одсумпоравања, на мjесту гдjе су технолошки врло ниске температуре димног гаса, свега 60 степени – појаснио jе Шљукић. Упитан да ли ће уговорени износ за еколошку реконструкциjу бити довољан за таj посао, он jе казао да не би требало да буде потребе за додатним новцем, али уколико се то догоди, биће мали износи.

Најављује радове у априлу

Говорећи о роковима за почетак радова еколошке реконструкциjе, Шљукић је рекао да ће наjкасниjе у фебруару наредне године бити завршена ревизиjа главног проjекта, а радови ће почети у априлу.

– Завршетак радова планиран је средином 2024. године. Тада ће построjење у потпуности испуњавати све ЕУ директиве – тврди Шљукић.

Он jе нагласио и да jе ТЕ дониjела много Црноj Гори у смислу стабилности енергетског система.

– Без ТЕ би били увозно зависна земља, плаћали бисмо велике циjене струjе. Тренутно jе мегават на берзи преко 300 еура – поручио је Шљукић.

– Нико вам сада са сигурношћу не може рећи да неће бити ни додатног еура на ово, али ако на посао еколошке реконструкциjе, плус 15 милиона адаптациjе котла, буде потребан jош додатни милион или два, то не сматрамо као нешто што jе страшно. На проjекту тих димензиjа, то су ствари коjе се догађаjу – оциjенио jе Шљукић.

Основним уговором за еколошку реконструкциjу предвиђена jе фиксна циjена од 54 милиона еура и она ниjе подложна промjенама.

Како jе истакао, ТЕ ће имати ефикасност изнад 32,5 одсто, зависно од тога да ли ће ТЕ радити у режиму са даљинским гриjањем града зими, гдjе ће ефикасност бити изнад 33 одсто, а љети ће имати ефикасност око 32,5 одсто.

– Без боjазни да дођемо на ону границу од 31,5 одсто, коjа би значила да ТЕ не може да ради и не испуњава неки од захтjева – додао jе Шљукић.

Извор: Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest