Родитељи 38 ђака из Мурина долазе пред Владу, дјеца им немају превоз до школа

Родитељи 38 средњошколаца из Мурина запријетили су да ће наредне седмице организовати протест испред Владе због тога што њихова дјеца већ пету школску годину заредом немају обезбијеђен превоз до школе у Беранама. Истичу и да су огорчени што нико не води рачуна о ученицима из тог мјеста, а надлежни ни ове године не реагују на њихове апеле да се овај вишегодишњи проблем ријеши. Школовање дјеце доведено је у питање јер нијесу у могућности да више о свом трошку организују и финансирају превоз. Поред ученика из Мурина, преко 120 дјеце из пет зетских села због укидања аутобуске линије немају превоз до школа у Голубовцима и Подгорици.

Представник родитеља Момчило Ђукић казао је „Дан“ да наредне седмице планирају да се окупе испред Владе у Подгорици како би исказали протест збо вишегодишњег проблема. Он наводи да досад нијесу наишли на разумијевање у ресорном министарству, а само једно половно комби возило било би, каже он, довољно да се дјеци обезбиједи наставак школовања.

– Ни у локалним управама није било разумијевања и подршке за превазилажење проблема превоза средњошколаца. Већ пет година имамо проблем са превозом дјеце од Мурина до Берана. Дјеца која су из околних седам села око Мурина немају уопште превоз. Апелујемо на министарстава просвјете и саобраћаја да нам изађу у сусрет. Чекали смо нову школску годину уз обећања предсједника три општине да ће проблем бити ријешен, али нико то није урадио. Зато смо принуђени да радикализујемо протесте – рекао је Ђукић.

Промјена превозника довела до проблема

Из Општине Плав су саопштили да је до проблема са превозом дошло због промјене превозника.

– Промјеном власти надлежно министарство је тада ургирало и промијенило превозника и одстранило нас из читаве те приче – казао је Нихад Цамовић, предсједник Општине Плав.

Из Општине Беране је саопштено да би проблем ђачког превоза за ове ђаке требало ријешити дијалогом.

Родитељи из Мурина и околних мјеста већ годинама протестују јер њихова дјеца немају ријешен ђачки превоз до школе. Како наводе, тај проблем је изражен и за ученике из Андријевице и других мјеста.

Сматра да и њихова дјеца имају право на школовање и да неко треба да се стиди што је допуштено да се овај проблем не рјешава.

– Нећемо на стати на овоме док се ме ријеши проблем превоза дјеце до школе. Прво смо били планирали блокаду магистралног пута Плав–Андријевица, али смо одустали јер ранијих година такав вид протеста није дао резултата – каже Ђукић.

Он објашњава да мањи број дјеце из Плава и Гусиња, као и из села Улотина и Горње Луге која припадају општини Андријевица, који путују.

Из Министарства просвјете су саопштили нијесу надлежни да организују превоз ђака, већ само да учествују у цијени карте ученицима који путују пет и више километара.

Прије три године Влада је након протеста родитеља и ученика одлучила да доплаћује дио мјесечне карте ученицима који из Мурина путују у Беране у школу. Тада су родитељи након састанка са бившим премијером Душком Марковићем успјели да дођу до рјешења, који није дуго трајао.

Извор: Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest