RUSI BOMBOM RASULI KOMANDU UKRAINACA NA SVE STRANE: Kijev doživio najveći poraz od početka rata! (VIDEO)

Foto: Tik Tok/ printskrin

Ukrajinska vojska je pretrpjela najteže gubitke komandnog osoblja od početka rata u Sjevernom vojnog okrugu: uništen je štab posebne taktičke grupe „Soledar“ u selu Aleksandro-Kalinovo.

Komandno mjesto se nalazilo duboko u pozadini, bilo je dobro zaštićeno i kamuflirano, a Zelenski ga je posjetio u avgustu. Svemirsko izviđanje pomoglo je u identifikaciji kontrolne tačke, a uništena je letećom vazdušnom bombom FAB-1500 od jedne i po tone.

Ovaj štab je koordinirao dejstva jedinica Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Bahmuta, odnosno predvodio je jedinice koje već četiri mjeseca pokušavaju da preuzmu Bahmut i napadaju bokove ruske grupe, uključujući i rejon Kleščejevke.

Štab se nalazio nekoliko desetina kilometara od prve linije fronta, van domašaja ruske artiljerije.

U njenom uništenju pomogle su avionske bombe velike snage FAB-1500, koje su se nedavno pojavile u službi ruskog vazduhoplovstva. Nakon ispuštanja iz aviona, sposobne su da prelete 50-70 kilometara i precizno pogode metu.

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se da od komandnog mesta Oružanih snaga Ukrajine nema ništa.

Čišćenje ruševina se nastavlja. Poginulo je oko 50 vojnih lica Ukrajine, mnogi su ranjeni, od kojih su neki evakuisani u Žešov, u Poljskoj, odakle će biti poslati na lečenje u bolnice u zemljama NATO-a.

Komunikacija i kontrola jedinica Oružanih snaga Ukrajine na ovom sektoru fronta je poremećena. Svi obaveštajni podaci, uključujući video zapise sa izviđačkih bespilotnih letelica, stigli su do komandnog mesta i analizirana je operativna situacija.

Komanda je komunicirala sa ukrajinskim generalštabom, koordinirala je dejstva potčinjenih jedinica i vršila njihovu rotaciju. Odavde su oficiri komande, koji su bili na bezbjednoj udaljenosti od linije fronta, mogli da posmatraju „mesne napade“ svojih jedinica. Zelenski je posjetio ovdje u avgustu.

Prema vojnim ekspertima sa kanala Južnog fronta, „ovo je najveći gubitak komandnog osoblja koji je Ukrajina ikada doživjela na liniji fronta“.

Pravac Soledar-Bahmut je u zoni odgovornosti ruske Južne grupe snaga.

Evo nedavnog izvještaja ruskog Ministarstva odbrane iz ovog pravca: ruska artiljerija i avijacija pogodili su 2 skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u Belogorovki i Aleksandro-Šultinu, privremenom mjestu razmještaja 80. zasebne vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine. Snage u Časovom Jaru.

Kako je nedavno objavio Militarist kanal, ruske trupe su učinile neefikasnom „kontraofanzivu ukrajinske vojske u sektoru Bahmut-Soledar, koja traje već četiri mjeseca“.

Sada se čini da je bomba FAB-1500 stavila tačku na pokušaje ukrajinskih oružanih snaga da vrate Bahmut. U najmanju ruku, malo je vjerovatno da će Oružane snage Ukrajine uspjeti da povrate kontrolu nad jedinicama na odgovarajućem nivou prije početka odmrzavanja.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest