СДТ и УП данас о афери „Воли-кокаин“: Да ли ће Катнић тражити да се саслуша и Бокан?

Вријеме читања 4 минута

Случајем руководи Специјално државно тужилаштво Црне Горе које ће  данас са Управом полиције одржати заједничку конференцију за медије на којој ће бити представљени подаци из актуелних предмета којима руководи Специјално државно тужилаштво

Фото: Портал ПРЕСС

Полиција Црне Горе ухапсила је јуче шпедитера из Бара због сумње да је повезан са товаром од 400 килограма кокаина који је пронађен у магацину Логистичког центра компаније „Воли“ код Подгорице.

Они су наводно чекали налог главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића да крене са хапшењима. Како су пренијели медији  полиција је имала информацију о товару дроге и пратила је њено кретање.

Подсјећамо, у питању је друга велика количина кокаина која је у посљедњих пет мјесеци стигла у Луку Бар. Контролисање робе која је августа 2021, допремљена у барску луку, истражитеље је, одвело до зетског села Мојановићи у којем су заплијенили тону и 200 килограма кокаина.

Случајем руководи Специјално државно тужилаштво Црне Горе које ће  данас са Управом полиције одржати заједничку конференцију за медије на којој ће бити представљени подаци из актуелних предмета којима руководи Специјално државно тужилаштво.

Иако је јавност Црне Горе очекивала да ће СДТ одмах позвати Драгана Бокана, барем на информативни разговор, то се судећи по њиховом ћутању још није десило.

Милан Кнежевић

Наиме, један од лидера ДФ-а и председник ДНП-а, иронично је прокоментарисао чињеницу да ће се тек сутра Специјално државно тужилаштво (СДТ) и Управа полиције (УП) званично огласити и поводом пола тоне кокаина, пронађене у магацину Волија.

„Ни преса тужилаштва, ни хапшења Бокана. Да није заштека скенер? Е да је Саша Синђелић у Црној Гори ово би било ријешено. Ухапсите макар мене и магационера, нешто се чудно понашам кад поједем банану, а лука нема“, објавио је Кнежевић на свом Твитер профилу.

Нешто раније, Кнежевић је на истој друштвеној мрежи захвалио лично и Драгану Бокану, што је како каже „лично разбио шверцерски ланац кокаина у свом магацину“, а потом поменуо и Миливоја Катнића.

„Да није Катнићу циганка гатала да ће још 100 година бити ГСТ, нико осим Бокана не би водио тужилаштво“, написао је Кнежевић.

Бокан купио банане од увозника 7 дана прије доласка брода у Луку Бар

Милена Петричевић, директорка Управа приихода и цариина казала је синоћ да је компанија Воли купила “банане” од увознка седам дана прије него што је у Луци Бар откривено да је у пакетима у ствари кокаин.

Петричевић је за Дневник на Јавном сервису рекла да је брод са бананама међу којима је био кокаин стигао у барску луку 2. јануара.

Цариници су, како је додала одлучили да провјере садржај четири контејнера продавца из Словеније.

“Царински службеник је успоставио контакт са мном и усагласили смо се да је ту информацију нужно подијелити са Управом полиције”, казала је Петричевић.

Они су, како је додала, “успоставили комуникацију са СДТ и донијеи одлуку о тактичном праћењу пошиљке”.

Према подацима до којих је дошао портал ПРЕСС, компанија „Воли трејд“ годинама увози банане из Латинске Америке. Из Еквадора та компанија увезла је чак 211 бродских пошиљки, а из Бразила 14.

Према подацима специјализованог сајта „ИмпортГениус“, Боканова фирма „Воли Траде“ из Еквадора је увозила банане од двије компаније Sabrostar Fruit Company S.A. и Luderson S.A.

Гро пошиљки реализован је преко компаније Sabrostar Fruit Company S.A. Мањи дио пошиљки ишао је преко фирме Luderson S.A, која је раније у медијима помињана у вези са шверцом наркотика у Еквадору.

У априлу 2013. године еквадорски медиј „Ел Телеграфо“ објавио је текст под називом „Полиција је до сада, ове године, заплијенила 10 тона дроге“.

У том тексту писало је: “Операција Лудерсон је изведена. У контролној акцији откривено је 25 камуфлираних пакета кокаин хидрохлорида у расхладној плочи контејнера компаније Luderson S.A. Алкалоид је био тежак 28 килограма и 765 грама и био је намијењен Белгији“.

Компанија „Воли трејд“ је и раније помињана кад су у питању пошиљке кокаина из Латинске Америке.

Подсјетимо, Бокан је „Воли“ основао 1995. године из сопствених средстава. Компанија је тада имала једну продавницу и шест запослених, а сада је највећи трговински ланац у Црног Гори са преко 2.200 радника.

Власник компаније, који је у међувремену постао један од најбогатијих људи у Црној Гори и купио подгорички кошаркашки клуб „Будућност“, познат је јавности по „рату“ који је водио са предсједником КК Црвена Звезда Небојшом Човићем, као и по наводној забрани радницима „Волија“ да присуствују литијама Српске православне цркве.

Воли – Литија

Као власник „Волија“ Драган Бокан наводно је бранио радницима своје компаније – под пријетњом отказа – да иду на литије Српске православне цркве 2020. године.

Сви радници „Волија“ за које се сумњало да ће учествовати на литијама Српске православне цркве у знак протеста против Закона о слободи вероисповести позвани су на информативне разговоре.

„Сугерисано нам је да више не идемо на литије, уколико намеравамо да останемо у радном односу у компанији “Воли“. Прећено нам је отказима и јасно речено да је пословна и свака друга политика компаније да се не сукобљавамо са партијом на власти и државом, а држава је изгласала зај Закон“ казао је за Српско уједињење један од запослених у „Волију“.

Воли – Кокаин

Како кроз црногорски МУП сазнају Вијести, Драган Бокан „се претходних месеци више пута обраћао Министарству унутрашњих послова и Управи прихода и царина са молбом да се све пошиљке за његову компанију помно проверавају“.

Из његовог „Волија“, наводи извор Вијести из Управе прихода и царина, „готово свакодневно“ су инсистирали да цариници најстроже прегледају све што се за њих увози.

Према другом извору из МУП-а, Бокан је такође нудио да купи скенере како би се осигурала контрола свега што увози.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest