Секуловићев ресор: Свако са двојним држављанством мора бити избрисан са бирачког списка

Вријеме читања 2 минута


Министарство унутрашњих послова је у оквиру својих надлежности, а у контексту законитости избора у Никшићу, на дневној основи пратило промјене у бирачком списку, те активирало АФИС систем за територију општине Никшић, што се до сада није никад дешавало у сусрет локалним изборима. МУП је надгледао и процес израде личних карата, уз јасну напомену, да у посљедња три мјесеца није дошло до штампања фиктивних.

“Проблем уписаних у бирачки списак, а у контексту држављанства или пребивалишта је наслијеђени проблем. Уредан регистар пребивалишта грађана јесте основа за уређени бирачки списак. У том смислу, МУП је довршио процес израде Нацрта измјена и допуна Закона о регистрима пребивалишта грађана и носи активности Савјета за контролу бирачког списка. Овако крупно питање захтијева синхронизован рад више државних органа и јасну политичку одлуку да се без селективности приступи наведеном послу. Једино на овакав начин, овај крупни захтјев, мозе резултирати успјехом”, саопштили су из овог ресора.

У вези сталних прозивки да се у бирачком списку налазе и особе које имају држављанство друге државе и гласају на територији те друге државе, из МУП-а наглашавају, да подносиоци оваквих приједлога и иницијатива не познају добро надлежности МУП-а.

“Уколико није ријеч о непознавању надлежности, онда се ради о лошој намјери. Можда неко замишља да је довољно да буде у посједу неких спискова, који се добијају из „анонимних“ извора, а да „тамо неко“ једним кликом, паушално и преко ноћи одузима бирачко право, као једно од основих људских права загарантованих Уставом Црне Горе. Питање је зашто се подносиоци ових иницијатива раније нису бавили тиме јесу ли и како одређена лица уписана у бирачки списак, а не тек након избора 30. августа прошле године, али и како знају за кога би та лица потенцијално гласала у Црној Гори”, додају они.

Након добијене информације о могућем постојању лица са двојним држављанством МУП је, у оквиру својих надлежности, благовремено, упутио захтјев за провјеру те информације код надлежних институција Републике Србије.

“Свјесни смо чињенице да у бирачком списку постоји немали број оних грађана за које је неважећи основ уписа, али свако брисање из бирачког списка ће се вршити у складу са законом. Свако ко нема пребивалиште у Црној Гори или има двојно држављанство, након јуна 2006. године, поштујући Устав Црне Горе, мора бити избрисан из бирачког списка, без обзира да ли се ради о лицима која имају пребивалиште или држављанство Луксембурга, Србије, Хрватске, Нјемачке, Аустралије”, закључују из овог ресора.

Борба

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest