Смијењена четири директора школа због незаконитог именовања

Министар просвјете Миомир Војиновић казао је у разговору за „Дан“ да је од момента преузимања тог владиног ресора уочио бројне неправилности, међу којима се дио односио на правну процедуру избора руководилаца образовних установа.

– Превасходно, одређен број изабраних руководилаца није испуњавао услове прописане Општим законом о образовању и васпитању. Посредством инспекцијских органа, наведене неправилности су отклоњене. У току су судски поступци по рјешењима о разрјешењу директора образовних установа, донесених од стране бивше министарке просвјете, науке, културе и спорта (Весне Братић), тако да у овом тренутку не можемо прејудицирати судске одлуке, али ће Министарство просвјете у цјелости поступити сходно донесеним правоснажним одлукама суда – изјавио је Војиновић.

Када су у питању кадровске промјене, Војиновић каже да је у редовној процедури рјешавања по конкурсу за избор директора школа у односу на постојеће в.д. стање, изабрано 26 нових извршилаца на тој позицији, док су четири директора разријешена дужности.

„У ТОКУ СУ СУДСКИ ПОСТУПЦИ ПО РЈЕШЕЊИМА О РАЗРЈЕШЕЊУ ДИРЕКТОРА ОБРАЗОВНИХ УСТАНОВА, ДОНЕСЕНИХ ОД СТРАНЕ БИВШЕ МИНИСТАРКЕ, ТАКО ДА У ОВОМ ТРЕНУТКУ НЕ МОЖЕМО ПРЕЈУДИЦИРАТИ СУДСКЕ ОДЛУКЕ, АЛИ ЋЕ МИНИСТАРСТВО У ЦЈЕЛОСТИ ПОСТУПИТИ СХОДНО ДОНЕСЕНИМ ПРАВОСНАЖНИМ ОДЛУКАМА СУДА, РЕКАО ЈЕ ВОЈИНОВИЋ

–То је услиједило због тога што именовани нијесу имали одговарајући ниво образовања који је прописан законом за обављање послова директора школе, као и због неажурног уноса података за ученике носиоце дипломе „Луча“ у МЕИС систем, а неки су сами поднијели оставке на мјесто директора школе – појаснио је Војиновић.

Коментаришући извјештај Државне ревизорске институције, Војиновић каже да су наведеним налазом побројане бројне неправилности у раду бившег ресора просвјете, науке, културе и спорта, које се односе на административне процедуре, неажурности у поступању и само функционисање бившег ресора.

– Настојимо и настојаћемо, да у свакодневном раду отклонимо постојеће неправилности и унаприједимо рад министарства просвјете. Посебан акценат стављамо на квалитет образовања и добру администрацију према свим грађанима – поручио је министар Војиновић.

Помоће просвјетарима колико буду могли

Министар Војиновић додаје да се на плану побољшања статуса просвјетара спроводе потребне активности.

– И поред тога што је министарство у потпуности сагласно да наши просвјетари, заслужују да буду адекватно вредновани, да се њихов глас чује и да је њихово задовољство главни предуслов унапређења васпитно-образовног процеса, наглашавамо да се морамо прилагодити постојећим могућностима, односно ограниченим буџетским средствима. У том смислу, Министарство просвјете ће настојати да у оквиру својих надлежности, максимално изађе у сусрет потребама и захтјевима просвјетне заједнице – закључио је Војиновић.

Према ријечима Војиновића, наком бројних састанака представника Министарства просвјете и Синдиката просвјете Црне Горе, формирана је Радна група од шест чланова, односно по три члана представника владиног ресорног и радничке организације.

– Циљ ове Радне групе је побољшање социо-економског статуса просвјетних радника, кроз измјене и допуне Гранског колективног уговора за област просвјете – истакао је Војиновић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest