СНИЛА БАБА…; Шест закључака СО Цетиње: Би да присвоје Цетињски манастир, „отворе врата“ за распопа Мираша…

Вријеме читања 2 минута

Кажу да очување људског достојанства мора бити основно опредјељење државе. Сматрају да актуелна извршна и законодавна власт у континуитету, супротно међународним документима и Уставу Црне Горе, спроводе активности којима се онемогућава дјеловање НВО ЦПЦ

распоп Мираш

На данас одржаној сједници Скупштине општине Цетиње, а на основу захтјева шачице „авантуриста“ да се Престоници да власништво над Цетињским манастиром, усвојено је шест закључака.

“Скупштина Пријестонице Цетиње, у циљу очувања опредјељења грађана Црне Горе да живе у држави у којој су основне вриједности слобода, мир, толеранција, поштовање људских права и слобода, мултикултуларност, демократија, владавина права и једнакост у остваривању права и слобода зајемчених уставним одредбама, подржава Иницијативу ради омогућавања равноправности у коришћењу Цетињског манастира свим православним вјерницима и равноправног и слободног вршења вјерских обреда и вјерских послова свим православним вјерским заједницама у Црној Гори”, наводи се у саопштењу.

Кажу да очување људског достојанства мора бити основно опредјељење државе. Сматрају да актуелна извршна и законодавна власт у континуитету, супротно међународним документима и Уставу Црне Горе, спроводе активности којима се онемогућава дјеловање НВО ЦПЦ.

У циљу заштите људских права и слобода Скупштина Пријестонице Цетиње позива представнике међународних организација, међународне институције и организације цивилног друштва да допринесу остваривању и заштити угрожених права и слобода грађана Црне Горе, као и утврђивању одговорности за поступање државних институција супротно међународним документима и стандардима.

“Скупштина Пријестонице Цетиње снажно осуђује и потествује због дјеловања Владе Црне Горе и позива је да се уздржи од даљег противправног поступања, и да повуче донијете акте и спроведене радње којима се без законског утемељења жели забранити располагање Пријестоници имовином која се налази у њеном неспорном власништву”, истиче се у саопштењу.

Како су саопштили, Скупштина Пријестонице Цетиње позива надлежне државне институције да у складу са законом спроведу радње и активности у циљу заштите културне баштине у својини Пријестонице од „континуиране девастације коју врши Митрополија Црногорско приморска – цркве Србије“.

фото: Милан Секуловић

Скупштина Пријестонице забрањује било какво адаптирање, реконструкцију или грађење у зони заштићеног културног добра Цетињски манастир, без претходно добијене сагласности Пријестонице.

“Овлашћује се градоначелник Пријестонице, да у сарадњи са надлежним органима локалне самоуправе и Заштитником имовинско правних интереса Пријестонице, уз ангажовање адвокатског тима, у циљу заштите права и интереса Пријестонице пред надлежним државним органима, предузме одговарајуће правне радње како би се онемогућило да се Цетињски манастир као исходиште историјског, државног и духовног идентитета Црне Горе и културно добро од највећег значаја за државу, заштити од узурпације и девастације, и обезбиједи стварање предуслова да се одлучи о праву коришћења и управљања Цетињским манастиром”, наводи се у сапштењу.

Једим од данас донесених закључака, обавезује се градоначелник Пријестонице да Скупштину Пријестонице Цетиње редовно обавјештава о предузетим мјерама и радњама, у складу са наведеним закључцима, преноси ЦдМ.

Напомињу да ће се ови Закључци објавити се у Службеном листу Црне Горе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest