SPAJIĆ TREBA DO KRAJA NEDELJE DA POKAŽE IMA LI KIČMU: Ambasadori SAD i Nemačke protiv ulaska SRBA u vladu

Foto: Jutjub printskrin

Prema nezvaničnim saznanjima „Novosti“, mandatar Milojko Spajić trebalo bi da do kraja sedmice saopšti koje resore nudi, kojim partijama i koalicijama u budućoj vladi Crne Gore. Sasvim je izvjesno da će se u novoj izvršnoj vlasti naći predstavnici manjina, dok se još ne zna da li će biti mjesta i za koaliciju „Za budućnost Crne Gore“.

Koalicija ZBCG dosad nije dobila zvaničnu i konačnu ponudu za ulazak u Vladu od mandatara Milojka Spajića, saopštio je jedan od lidera koalicije Milan Knežević. On tvrdi da je sve što se ovih dana pojavljivalo u medijima, a odnosilo se na navodne ponude upućene ZBCG, „obične spekulacije i neutemeljene medijske konstrukcije“.

– U nedavnom neformalnom razgovoru sa mandatarom Milojkom Spajićem zatražili smo od njega da saopšti svoj stav i konačnu ponudu o mogućem ulasku ZBCG u Vladu, i da taj predlog učini javnim kako bi se izbjegli dalja medijska nagađanja i nezvanični izvori koji unose dodatnu konfuziju. Imajući u vidu da od nedjelje čekamo izjašnjenje mandatara Spajića, ovim javnim obraćanjem želimo da eliminišemo svaki vid navodne misterije oko formiranja Vlade, i jasno se odredimo pred građanima koji su nam ukazali povjerenje na junskim izborima – naveo je Knežević.

Politički analitičar Spasoje Tomić, u razgovoru za „Novosti“, kaže da situacija u Crnoj Gori u pogledu formiranja vlade ima neke specifičnosti koje se rijetko gdje mogu sresti.

– Strani faktor, odnosno tzv. ambasadori Kvinte, prije svega tu mislim na ambasadora SAD i Njemačke, sasvim nediplomatski, štaviše vrlo bezobrazno, pokušavaju da kroje sastav nove vlade – kaže Tomić. – Njihova agenda sastoji se u tome da koaliciji ZBCG kao reprezentativnom i jedinom političkom predstavniku srpskog naroda u Crnoj Gori onemoguće ulazak u vladu ili da ZBCG bude samo simbolično zastupljena. Koliko je takav stav ovih trećerazrednih ambasadora neispravan pokazuje činjenica da se time pokušava osporiti pravo druge po snazi koalicije koja treba da bude dioo vlade, pa se samim tim dovodi u pitanje i održavanje izbora u budućnosti.

Tomić objašnjava da, ako bi se ovakav model uplitanja prihvatio kao normalan, onda i sami izbori postaju besmisleni.

Ambasade

Pritisci stranih ambasada u procesu formiranja Vlade su sve jači. Iz Ambasade SAD su stava da predstavnici bivšeg DF nisu njihov partner, a slično misle i ambasade Njemačke i Slovačke.

– U tom slučaju najbolje bi bilo da se o sastavu vlade, odnosno delegiranja ministara pitaju nekolike ambasade koje bi predložile trećinu ministara, drugu trećinu da predloži NVO sektor oličen u Daliborki Uljarević, dok bi trećinu ministara popunjavali iz redova manjinskih naroda – ističe Tomić.

Ovaj analitičar ojcenjuje da ovakav scenario teško da je moguć, ali ipak postavlja dodatno pitanje – šta ako?

– Šta ako neko ne bude imao dovoljno snage da prihvati ZBCG u vladi? Tada bi, nažalost, ušli u političku nestabilnost i to velikih razmjera, jer bi to bio jasan pokazatelj diskriminacije čitave jedne nacionalne zajednice čiji politički predstavnici (Mandić, Knežević) samo zato što su Srbi nisu poželjni. Ostaje nada da se ipak glas naroda neće baciti u vjetar, a odgovornost da se tako nešto ne desi, i to najveću odgovornost, ima Milojko Spajić, koji kao neko kome je poveren mandat za sastav nove vlade mora pokazati da ima dovoljno kičme i da se u Crnoj Gori napokon građanin pita, a ne Kvinta – poručuje Tomić.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest