Стијовић учествовао на пољопривредном сајму у Берлину

На позив њемачког министра пољопривреде и хране Цема Оздемира и генералног секретара СWГ, господина Бобана Илића, у Берлину је организован састанак министара пољопривреде земаља/територија Западног Балкана и посматрача СWГ-а у оквиру Берлинског процеса и дијалога о пољопривредној политици између Њемачке и Западног Балкана, којем је присуствовао и министар Александар Стијовић, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Министри су дискутовали о ставовима и позитивним приступима о актуелним дешавањима у вези са процесом европских интеграција, глобалној безбједности хране и импликацијама рата у Украјини на тржиште хране и пољопривредних производа, као и о унапређењу сарадње држава Западног Балкана како би заштитиле своје грађане од потенцијалних несташица хране и основних животних намирница.

Стијовић је на позив федералног њемачког министра пољопривреде Цем Оздемира био гост на пољопривредном сајму у Берлину где је на њемачком павиљону разговарао о сарадњи двије државе у пољопривредном сектору. Током сусрета приказана су иновативна рјешења у производњи у затвореном простору која обједињују производњу енергије и сакупљање воде за биљну производњу кроз систем соларних пластеника.

На павиљону републике Србије домаћин је био Вељко Јовановић, из Привредне коморе Србије који је нагласио да се активно ради на одобравању извоза основних животних намирница за Црну Гору.

Министар Стијовић је одржао састанак са бугарским министром Иваном Ивановим у оквиру посјете павиљону Бугарске гдје су договарани технички детаљи за унапређење сарадње и наредни састанци како би се административно олакшала трговина између двије државе и успоставила јача сарадња.

“Такође, у оквиру посјете министар је био гост и на павиљонима Албаније где је разговарао са министарком Фридом Крифцом, Косова где је домаћин био министар Фатон Пеци, Молдавије где је домаћин био министар Виорел Гхерциу и Мађарске где је домаћин био конзул Балинт Илнес“, закључује се у саопштењу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest