SUMNJIVI TROŠKOVI MALTEŠKIH INVENSTITORA: Spavali u „Hiltonu“, u restoranima trošili i po 1.000 evra

Foto: Shiftnews

Troškovi predstavnika kompanije „Vitals Global Heltker” (VGH) u Crnoj Gori u vremenu kada su pregovarali o koncesiji za preuzimanje crnogorskih bolnica pod lupom su medija na Malti. Otkriveno je da su između 2016. godine i 2018. godine potrošili na hotele i kancelarije oko 130.000 eura, a zabilježeni su i drugi troškovi. Kompanija „Vitals Global Heltker” (VGH) i ranija Vlada Crne Gore 2016. godine su sklopili memorandum kao osnovu za pregovore o preuzimanju crnogorskih bolnica na period od 30 godina. Sporazum sa VGH u ime crnogorske strane potpisao je bivši ministar zdravlja Budimir Šegrt.

Preko 22.000 transakcija između oktobra 2015. i januara 2020. godine, dobijenih od Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) i podijeljenih sa partnerima na Malti – „The Shift“ i „The Times of Malta“ pokazuju da su malteški investitori plaćali jedni drugima milione za pojedine konsultantske usluge, kao i za lične troškove, uključujući podizanje novca na bankomatima, luksuzne automobile, putne i kućne troškove.

Evidencija čak pokazuje kako su obavljana plaćanja za privatne škole na Malti i Cirihu, te naknade za veterinare, boravak u crnogorskom „Hiltonu“ uz račune u restoranima od 1.000 eura, a sve kao trošak „Bluestone“, koja je firma nasljednik VGH.

Finansijski dokumenti, uključujući izvode iz banke za VGH, ukazuju na sumnjive poslove u kojima se pominju imena Rama Tumulurija i Marka Polija između 2016. i 2018. godine.

Među hiljadama pregledanih transakcija su zajmovi i plaćanja za konsalting, plaćanja fiktivnim kompanijama, velika podizanja gotovine, školarina, luksuzni automobili, pa čak i kupovina namirnica i briga o kućnim ljubimcima. Postoje i lični transferi direktorima kompanija i njihovim rođacima.

Podaci koji su stavljeni na raspolaganje medijima pokazuju podizanje gotovine sa bankomata, a u samo jednom takvom slučaju u Cirihu, u Švajcarskoj, podignuto je 54.000 eura u periodu od 2015. do 2017. godine.

„Još 133.184 eura potrošeno je na hotele i iznajmljivanje kancelarija u Crnoj Gori, gdje je Vitals sledeće namjeravao da otvori predstavništvo“, piše, između ostalog, u tekstu.

Kompanija „Vitals Global Heltker” i ranija Vlada Crne Gore 2016. godine, po pisanju nekih medija tajno, sklopili su sporazum o preuzimanju crnogorskih bolnica na period od 30 godina. Tada se spekulisalo da je u pitanju posao vrijedan 375 miliona eura.

Potom je poslove VGH preuzela firma „Stevard Healtker”, koja takođe namjeravala da investira u Crnu Goru a onda kompanija „Bluestone“.

Sporazum sa VGH u ime crnogorske strane potpisao je bivši crnogorski ministar zdravlja Budimir Šegrt. Uz to je prezentaciji investicionih potencijala u Podgorici 2016. godine prisustvovao  tadašnji ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović. Na tom događaju bili su i predstavici VGH Sri Ram Tumuluri i Abdul Gafor, koji su prema tadašnjim izvještajima dijela malteških medija imali sumnjivu reputaciju.

pogled.me/rtcg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest