Швајцарци покрећу рудник код Мојковца: Очекивана инвестиција око 150 милиона еура

default

Почетак градње рудника Брсково код Мојковца планиран је за 2023, а почетак производње за 2024-2025. годину, саопштено је током састанка представника швајцарске рударске компаније Тара Рисорсес АГ и Министарства капиталних инвестиција.

default

Како је саопштено, тренутно је у току израда потребних локалних и међународних техничких и еколошких студија.

Из ове компаније рекли су да рудник Брсково има дугу историју рударских операција и рударске производње, а менаџмент компаније Тара Ресоурцес АГ има значајно искуство у рударству и експлоатацији руда метала и развоју и раду рудника и топионица у Европи и на Балкану, у Сјеверној и Јужној Америци и Аустралији.

Као веома важан сегмент пословања истакли су посвећеност највишим стандардима заштите животне средине и друштвеног управљања и одрживости, као главни принцип пословања.

Представници компаније, директор Стефан Песцхке и извршни директор Рицхард Боффеy, са сарадницима Рахелом Нишавић и Миланом Никовићем, истакли су да препознају да је локалитет Брсково од националног значаја за туризам, додајући да ће се сви објекти развијати у складу са најбољом глобалном праксом и смјерницама ЕБРД-а.

“Почетак градње рудника планиран је за 2023, а почетак производње за 2024/2025. годину, а социјални и економски бенефити су бројни. Око 450 радних мјеста за директно запошљавање и додатних 200 током експлоатације, очекивана грађевинска инвестиција је око 150 милиона еура, концесионе накнаде, порези и доприноси, 70% концесионе накнаде, директно општини Мојковац”, навели су из компаније.

Министар капиталних инвестиција Ервин Ибрахимовић рекао је да вјерује да овакви пројекти пружају могућност развоја привреде, не само Мојковца, него цијелог краја.

“Међутим, подсјетићу колико је важно да уз развој привредних активности водимо рачуна о утицају које оне имају на животну средину. Реноме компаније и презентација дизајна постројења и процеса рада показују озбиљност и одлучност менаџмента, да утичу не само на привредни раст, него на заједницу у цјелини”, казао је Ибрахимовић.

Извор: Адриа

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest