SVAKA DRUGA PRIPADNICA LGBT+ ZAJEDNICE TRPI NASILJE OD PARTNERKE! Alarmantno istraživanje o istopolnim zajednicama!

Foto: Jutjub printskrin/ i-D

Svaka druga pripadnica LGBT+ zajednice je najmanje jednom bila izložena nekom obliku nasilja u istopolnoj zajednici, dok je čak oko 40 odsto žena doživjelo seksualno nasilje u tom partnerskom odnosu!

Ovo su rezultati prvog istraživanja u našoj zemlji o nasilju u ženskim istopolnim zajednicama, koje je sprovela organizacija za lezbejska ljudska prava „Labris“.

– Uvreženo je mišljenje da ako imamo poslove, lepo izgledamo, imamo prijatelje, i porodicu koja nas podržava, napredujemo u karijeri – nikada ne možemo biti žrtve nasilja u partnerskom odnosu, što apsolutno nije istina. Ne postoji klasična žrtva ili nasilnica, svako se može naći u nasilnom partnerskom odnosu. Na to ne utiče ni obrazovanje, ni društveni ili finansijski položaj – istakla je na konferenciji Anđela Čeh, autorka istraživanja i dodala da je u istopolnim zajednicama, kao i u hetero, vrlo često psihološko nasilje kojeg žrtve nisu ni svjesne:

– Čak 90 odsto žena je izjavilo da može da prepozna nasilje, međutim kada se uđe dublje u razgovor, ispostavi se da to nije tako. Fizičko možda i da, ali se psihološko nasilje – pretnje, ucene, ekonomsko uslovljavanje, kontrola, zapravo ne prepoznaju. Čak oko 40 odsto njih je doživelo neki vid seksualnog nasilja barem jednom – dodaje ona.

Plaše se da prijave zbog predrasuda

Aleksandra Gavrilović, programska koordinatorka za edukaciju u „Labris“ rekla je da je mehanizam nasilja u istopolnim zajednicama isti kao i u heteroseksualnim, a razlika je u tome što se o nasilju u lezbejskim zajednicima ređe govori nego o drugim oblicima porodičnog nasilja:

– LGBT+ zajednice su manje zaštićene i podržane kad se nasilje dešava. To je jedan od razloga i zašto one imaju veći strah i nepoverenje da partnersko nasilje prijave – plaše se predrasuda, homofobije, i da neće dobiti adekvatnu podršku i zaštitu.

Mnoge ispitanice su priznale, kako navodi, da partnerkama daju i šifre svojih naloga na mrežama, ne shvatajući pritom da je i to neki vid kontrole.

Pogled.me

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest