Свечано отворен 17. Међународни фестивал глумца Никшић-2021, Андрији Милошевићу награда „Вељко Мандић“

Вријеме читања 2 минута

Поздравном рјечју обратио се предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић, који је уручио награду лауреату

Фото: РТВНК

Синоћ је у Никшићком позоришту свечано отворен 17. Међународни фестивал глумца – Никшић 2021.

Награда „Вељко Мандић“ ове године припала је глумцу Андрији Милошевићу који је допринио афирмацији аутентичног црногорског културног израза.

Поздравном рјечју обратио се предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић, који је уручио награду лауреату, преноси РТВНК.

„Позоришна публика након једногодишње паузе са радошћу је дочекала ово вече, у ком се континуитет наставља представом симболичног назива „Плућа“. Мало се градова у Црној Гори може похвалити континуитетом у позоришној умјетности као Никшић. Због тога је наша публика отворена за најразличитије садржаје, а културна сцена нашег града инклузивна. Крај новембра и почетак децембра,период историјски препознат као ујединитељски сједињује на никшићкој сцени читаву бившу Југославију на Међународном фестивалу глумца. Селекција представа сигурно није била лака, као што ни жирију неће бити лако да одабере најбоља остварења. Посебно задовољство што награда Вељко Мандић ове године завршава у рукама једног од најталентованијих Никшићана“, казао је Ковачевић који је и прогласио фестивал отвореним.

Ковачевић се захвалио Министарству просвјете културе, науке и спорта, које је и ове године, заједно са Општином Никшић покровитељ фестивала.

Милошевић се захвалио на престижној награди коју је добио, како је рекао, у свом граду.

„Користим прилику да се захвалим позоришту и свима вама који долазите у позориште, што сте доказ да је позориште у нашим темељима културе“, казао је Милошевић, који је прочитао и пјесму „Запамтио сам“.

Присутнима се обратио и директор ЈУ Никшићко позориште Радинко Крулановић.

„Захваљујем се Општини и Министарству просвјете, науке, културе и спорта, уложено је доста напора да се фестивал одржи у времену када је све упитно, али жеља и воља надјачала је све. Биће приказано седам представа, док је представа градског позоришта из Подгорице отказана због болести глумца. Надамо се да следећи фестивал неће имати проблеме, да ће живот надјачати смрт, а игра надвладати бол“, поручио је Крулановић.

Представа „Плућа“ по тексту Данкана Мекмилана, у режији Аиде Буквић, а у копродукцији загребачког „Еxит“ театра и Градског казалишта Сисак, отворила је такмичарски сегмент фестивала.

Током седмодневне позоришне смотре биће изведено шест представа, а фестивал се организује у оквиру Никшићке куллтурне сцене 2021.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest