Склопљен велики савез: СВИ ЗАЈЕДНОСклопљен велики савез, Кривокапић носилац листе
У коалицији су Демократски фронт, СНП, Народни покрет, Права Црна Гора и нестраначке личности


Професор Машинског факултета Здравко Кривокапић биће носилац листе великог савеза у коме ће се наћи Демократски фронт, Социјалистичка народна партија, Народни покрет, Права Црна Гора и нестраначке личности, сазнају “Вијести”.

Коалиција је договорена у петак вече, иако су прве информације указивале да би се све могло отегнути и преко викенда јер се чекала сагласност СНП и Миодрага Даке Давидовића, координатора Народног покрета.

Кривокапић се недавно у јавности појавио као један од оснивача НВО “Не дамо Црну Гору” која се сматра блиском Митрополији црногорско-приморској, а која је у кратком року организовала низ јавних трибина, а на којима су учествовали епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, ректор Богословије на Цетињу Гојко Перовић… Коалиција има радни назив “Сви заједно!”

На другом мјесту се очекује лидер Нове Андрија Мандић, на трећем Милан Кнежевић лидер ДНП-а. Позиција четири резервисана је за жену, према договору лидера партија који је раније постигнут са женском политичком мрежом, док ће се на петој позицији наћи лидер ПЗП-а Небојша Медојевић.


Седма позиција већ је резервисана за предсједника ванпарлементарне Праве Црне Горе Марка Милачића.

Заједничку листу заговара званични Београд, па су наводно представници предсједника Србије Александра Вучича директно укључени и врше притисак на обједињавање дијела опозиције, за шта сагласност стиже и из дјелова СПЦ.

Социјалистичка народна партија би требало да добије четири мандата међу првих 20 на листи, што је био и један од захтјева у преговорима. Уједињена Црна Гора ће добити једно мјесто међу првих десет, и једно мјесто на “граници пролаза”. Још се тражи “адекватно мјесто” за кандидате осталих конституената Народног покрета. Још увијек се преговара о томе да се на листи, међу пројектованим гарантованим мандатима, нађе још нека страначка личност.

Шћекић и Јоковић

СНП је имао проблем око подршке коалицији са ДФ-ом, али је услов да лидер партије Владимир Јоковић добије сагласност за укрупњавање био да ту буде и Народни покрет, што је испуњено.

ДФ је квоту на изборној листи цијенио на основу посланичких мандата са парламентарних избора 2016, а сигурни кандидати СНП-а су предсједник странке Јоковић и Драгослав Шћекић, предсједник Општине Беране, а као трећа се спомиње Данијела Ђуровић, потпредсједница из Херцег Новог, навео је извор ТВ Вијести.

Чланице Народног покрета Радничка партија, Уједињена Црна Гора и Александар Дамјановић (биран на листи СНП-а) имају четири мандата на изборима 2016, па сматрају да им и сада толико припада. У тој листи су и појединци из грађанских иницијатива које су учествовале на локалним изборима од приморја до сјевера. Такође и поједине ванстраначке личности, међу којима појединци блиски цркви, те Давидовић.


Према информацијама ТВ Вијести, извјеснија је опција да на листи буде представник Уједињене др Владимир Добричанин.

“Остале странке Народног покрета, првенствено Радничка партија Максима Вучинића, евентуално би могла да рачуна на један мандат, али вјероватно не међу првих 20 мјеста. Питање је и да ли ће се и из чије квоте наћи мјесто за Александра Дамјановића који је као независни посланик био дио коалиције „Да свако има“ и чији су кључни конституенти, СНП, Уједињена и Радничка. Дамјановић је из посланичких клупа посљедњих мјесеци нападао спорни Закон о слободи вјероисповијести, по чему се препознаје и политика странака Народног покрета, али и СНП-а, чији је он члан и посланик некада био. Важи за солидног познаваоца економије, па би га и зато овај савез радо видио у својим редовима”, наводи извор ТВ Вијести.


Након Социјалдемократске партије (СДП) која је предала изборну листу за парламентарне изборе 30. августа, од опозиционих партија данас би то требало да заврши коалиција окупљена око Демократа, а у понедељак “Црно на бијело”, чији је центар Грађански покрет УРА..

Крајњи рок за предају изборних листа је 4. август у поноћ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial