Тужилаштво „препознало“ админа: Кривица за кршење мјера пала на Симовићевог савјетника

Са Симовићевог Фејсбук профила 6. септембра је уживо преношен такозвани патриотски скуп у Подгорици, коме је присуствало више од 100 грађана – колико је максимално предвиђено мјерама НКТ.

Фото: Влада Црне Горе/Твитер

Основно државно тужилаштво (ОДТ) у Подгорици одбацило је кривичну пријаву против шефа Националног координационог тијела за сузбијање заразне болести (НКТ) и потпредсједника Владе Милутина Симовића којом се теретио да је прекршио мјере тог тијела за сузбијање епидемије.

Са Симовићевог Фејсбук профила 6. септембра је уживо преношен такозвани патриотски скуп у Подгорици, коме је присуствало више од 100 грађана – колико је максимално предвиђено мјерама НКТ

Наводећи те чињенице, грађански активиста Драган Сошић је 15. септембра поднио пријаву против Симовића, али је ОДТ утврдило, да Владин функционер није имао ништа са тим, већ његов савјетник Миодраг Канкараш за кога није навело да ли ће га процеусирати.

У рјешењу достављеном Сошићу, у које су “Вијести” имале увид, пише да је државни тужилац Синиша Милић утврдио да Симовић није извршио кривично дјело – непоступање по здравственим прописима за сузбијање заразне болести, нити било које друго кривично дјело које се гони по службеној дужности.

С обзиром да осим објављеног снимка, није било других доказа да је Симовић присуствовао скупу, тужилац је пријаву одбацио због неодстатка доказа, додаје се.

У образложењу рјешења ОДТ-а од 15. октобра пише да је Симовић у своја два изјашњења навео да није присуствовао скупу и да није снимао и објавио снимак на свом личном Фејсбук профилу.

Симовић је, како се наводи, истакао да има администратора свог личног профила и да је то савјетник у његовом кабинету, Миодраг Канкараш.

Канкараш је у свом исказу у својству грађанина, како је објаснио тужилац, навео да је Симовићев савјетник, да је обављао задатке који се тичу односа с јавношћу, те да је креирао Симовићев Фејсбук профил на коме су промовисане активности Министарства пољопривреде и друге активности из дјелокруга рада потпредсједника Владе и да је то чинио и 6. септембра.

“Потврдио је да је тог дана са свог мобилног телефона снимао Патриотски скуп коме је лично присуствовао, да је снимао док се кретао према Тргу независности гдје се скуп одржао, да је снимак објавио на Фејсбук профилу, при чему је мислио да га објављује на свом Фејсбук профилу”, пише у рјешењу ОДТ-а.

У рјешењу тужиоца наводи се да је Канкараш прекинуо снимање када је видио да му се појављују људи који му нису пријатељи на тој друштвеној мрежи и да снимак преноси на Симовићевом профилу.

Објаснио је да Владин званичник није имао никакве везе са преносом, што је тврдио и Симовић у јавном саопштењу дан након одржавања скупа.

Он је тада саопштио да није присуствовао Патриотском скупу, јер му као шефу НКТ-а није мјесто на јавним скуповима.

Он је објаснио да је администратор грешком емитовао пренос на његовом, умјесто на свом Фејсбук профилу.

Тада је додао да је тачно да је са његовог личног ФБ профила неколико минута ишао ливе стреам са скупа, али је објаснио да се то десило грешком администратора.

Сошић је након што је ОДТ одбило кривичну пријаву, поднио притужбу Вишем државном тужилаштву у Подгорици, тражећи да ОДТ покрене кривични поступак против Симовића или против његовог савјетника због кршења мјера НКТ.

Сошић је у притужби навео да као грађанин нема право, нити могућности да врши истрагу да ли Симовић објављује лично или има администратора личног Фејсбук профила и да тако није ни могао знати да Симовић ангажује другу особу да му води лични профил.

“Државно тужилаштво је, на основу исказа Симовић Милутина и Канкараш Миодрага, дошло до података да је са личног профила Симовић Милутина сниман такозвани Патриотски скуп, да је снимак објављен, тако да је утврђено да су наводи из моје кривичне пријаве тачни. Да ли је Симовић Милутин извршио кривично дјело или је то урадио неко други у његово име није мој посао, као грађанина, да истражујем”, навео је Сошић.

Кривична против Вуковића у надлежности ОДТ на Цетињу

Сошић је 15. септембра ОДТ-у поднио кривичну пријаву и против члана НКТ-а и градоначелника Подгорице Ивана Вуковића због кршења мјера током скупа на Цетињу.

Сошић је у пријави навео да је 3. септембра одржано окупљање грађана на Цетињу, супротно мјерама НКТ-а, на којем је присуствовао члан НКТ-а Иван Вуковић, не поштујући мјере НКТ-а о забрани окупљања више од 100 грађана на отвореном, обавезном ношењу заштитних маски и физичкој дистанци од најмање два метра.

Из ОДТ-а је у рјешењу наведено да је та кривична пријава достављена на надлежност ОДТ-у на Цетињу, с обзиром да се кривичном пријавом терети за радње предузете на територији пријестонице Цетиње.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial