Тужиоци јуче подносили, а данас повлаче оставке: Чекају оцјену уставности члана Закона о раду!


Након што су у сриједу пљуштале оставке тужилаца данас је дошло до својеврсног преокрета – неколико тужилаца повукло је оставке, које су поднијели Тужилачком савјету, јер ће то тијело, затражити оцјену уставности од Уставног суда због измјена члана 164 Закона о раду, којим се спустила старосна граница за одлазак у пензију.

Због најаве да би о законској промјени требало да се изјасни Уставни суд предомислиле су се виша тужитељка из Подгорице Сузана Милић, тужитељка из Бијелог Поља Милица Рмандић, тужитељка из ВДТ-а Радмила Ћуковић, тужитељка из Пљевља Божидарка Гачевић и из ОДТ Улцињ Фериха Муратовић…

Због измјене овог члана Закона о раду спуштена је старосна граница за одлазак у пензију – мушкарце са 67 на 66, а жене са 65 на 64 године. Посланици Демократског фронта Милан Кнежевић и Маја Вукићевић су 24. маја ове године предали Скупштини амандман на измјене Закона о раду, којим се граница за одлазак у пензију по сили закона спушта са 67 на 66 година живота, а додатно за још неколико година ако је запослени радио на радном мјесту са бенефицираним стажом.

Ове измјене су усвојене 27. маја у пакету са измјенама истог закона, којим је повећана минимална зарада на 250 еура од 1. октобра, али је све то прошло непримјетно у јавности.

Предсједник Мило Ђукановић је указ о проглашењу измјена тог закона потписао 3. јуна, док су у Службеном листу објављене 4. јуна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *