U izdanju JU Centar za kulturu Berane nedavno je iz štampe izašla knjiga „Gornja sela“ – naselja i stanovništvo

U izdanju JU Centar za kulturu Berane nedavno je iz štampe izašla knjiga „Gornja sela“ – naselja i stanovništvo, autora Mirka Raičevića. U pitanju je reprint prvog izdanja Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umjetnosti iz 1994. godine.

Mirko Raičević rođen je 1927. godine u Praćevcu. Osnovnu školu i polumaturu završio je u Lubnicama, a Učiteljsku školu u Nikšiću. Ujedno sa prosvjetnim radom zanimao se za istoriju i etnografiju. Više od 25 godina predano je istraživao istorijske, etnografske i kulturološke fakte u Gornjim selima koristeći literaturu, državne i crkvene arhive i terenski rad. Tako je i nastala knjiga „Gornja sela“ – naselja i stanovništvo.Ovim radom autor je napravio kratak osvrt na prirodne osobine ovoga kraja, a u širem pogledu – na nastanak i prošlost naselja, a posebno stanovništvo – njegove smjene i porijeklo.
Knjigom o Gornjim selima Raičević je uspio da sačuva od zaborava mnoga narodna pamćenja stanovništva ovoga kraja koja se postepeno gube sa starijim generacijama, kao i da pruži potpunije informacije ovdašnjem i odseljenom stanovništvu iz Gornjih sela i svakom ko se interesuje za ovaj kraj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest