У Лондону додељене БАФТА награде

Награду Британске академије за филм и телевизију БАФТА за најбољи филм добио је филм „Моћ пса“ (The Power of the Dog), редитељке Џејн Кемпион.

Џејн Кемпион је добила награду за најбољу режију психолошке драме Моћ пса, у којој главну улогу тумачи Бенедикт Камбербач.

Фото: prolog.rs

Најбољом глумицом проглашена је Џоана Сканлан за улогу у филму После љубави (After Love), а за најбољег глумца награђен је Вил Смит за улогу у филму Краљ Ричард (King Richard).

Признање за најбољи документарни филм припало је остварењу Sommer of Soul, док је Encanto најбољи анимирани филм.

БАФТА признање за најбоље одиграну споредну улогу припало је глумици Аријани Дебоз у филму Прича са западне стране (West Side Story). Исти филм је награђен за кастинг.

Екипа филма Очи Тами Феј (The Eyes of Tammy Faye) награђена је за рад на мејк-апу и фризури.

Најбољу споредну мушку улогу одиграо је Трој Коцур у филму Кода (CODA), који је добио и признање за најбољи адаптирани сценарио.

Licorice Pizza је остварење са наградом за најбољи оригинални сценарио (Пол Томас Андерсон).

Признање за најбољу монтажу припало је филму о Џејмсу Бонду Нема времена за умирање.

Награду за најбољи костим добила је Џени Беван која је радила на филму Круела. Белфаст је најбоље остварење ван граница Енглеске.

Најбољим филмом ван енглеског говорног подручја проглашен је Вози мој ауто, јапанског редитеља Рајасуке Хамгучија.

За најбољег дебитанта проглашен је Џејмс Семјуел и његову ролу у вестерну The Harder They Fall, а за Звезду у успону – Лашана Линч.

Награду за специјалне визуелне ефекте, најбољи звук и за најбољу кинематографију добио је амерички научнофантастични филм Дина (Dune).

Церемонија 75. доделе награда одржана је у Лондону, у концертној дворани Ројал Алберт.

Највећи број номинација имали су филмови Дина (11), затим Моћ пса (8) и Белфаст (6).

Награде БАФТА, као и награде Америчког удружења продуцената, Америчког удружења редитеља и Златни глобус, често су поуздани показатељи ко би могао да освоји престижну награду – Оскар који се ове године додељује 27. марта у Лос Анђелесу.

БАФТА је основана 1947. године као Британска филмска академија. Циљ организације био је јачање филмске индустрије након Другог светског рата.

Извор: ртс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest