U Turskoj usvojen zakon kojim se uvodi zatvor za dezinformacije

Foto: Pixabay

Turski parlament usvojio je danas zakon sa navodnim ciljem borbe protiv lažnih vijesti i dezinformacija, a u kritikovanom članu 29 predviđa se kazna zatvora za širenje dezinformacija.

Najkontroverznija odredba, član 29, predviđa kaznu do tri godine zatvora za širenje informacija koje su „suprotne istini“ o bezbjednosti Turske, javnom redu i zdravlju koje navodno imaju svrhu da izazovu zabrinutost i paniku u javnosti.

Opozicija je saopštila da ovaj član ima za cilj da ućutka kritičare vlade uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora zakazanih za jun. Kritičari upozoravaju da bi korisnici društvenih mreža mogli biti pritvoreni ukoliko dijele sadržaj koji vlada smatra lažnim.
„Oni koji kažu ‘Imamo siromaštvo’ otići će u zatvor. Oni koji kažu ‘Imamo korupciju’, otići će u zatvor“, rekao je Engin Altaj, poslanik iz glavne opozicione Republikanske narodne partije.

Zakon od 40 članova odobren je glasovima vladajuće stranke predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Partije pravde i razvoja i njenih saveznika, koji zajedno imaju većinu u parlamentu.

Glasanje je uslijedilo nakon burnih sjednica u parlamentu, na kojima su opozicioni poslanici ometali debatu i osudjivali, kako navode, zakon o cenzuri.

Erdogan se zalagao za zakon, rekavši da su lažne vijesti i rastući „digitalni fašizam“ prijetnje nacionalnoj i globalnoj bezbjednosti.

Izvor: rtcg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest