Убиство Бакије: Одбијен захтјев одбране за изузеће судског Вијећа

Како је наведено рјешењем, захтјев се одбија као неоснован, а контрола оптужнице заказана је за 18. април у 11.30 часова

ФОТО: УВИЂАЈ УБИСТВА ШЕЈЛЕ БАКИЈА (ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ) ДЕСНО: ОСУМЊИЧЕНИ ЂОКАЈ

У подгоричком Вишем суду недавно је одложена контрола оптужнице прозив Илира Ђокаја који је осумњичен за убиство Шејле Бакије. Адвокат Срђан Љешковић, који заступа оптуженог, тражио је изузеће читавог судског Вијећа. Како данас сазнаје портал Дан, Апелациони суд Црне Горе одбио је захтјев за изузеће. Како је наведено рјешењем, захтјев се одбија као неоснован, а контрола оптужнице заказана је за 18. април у 11.30 часова.

-Овакав однос према адвокатури и мени као браниоцу не могу нити хоћу себи допустити, ни у једној судници па ни у овој. Сматрам неадекватним и некоректним да се мом брањенику обратите ријечима, цитирам како их је мени пренио приликом посјете у притворској јединици: да ће се следеће роћиште одржати без присуства адвоката., да ово није мали случај и да сте Ви све урадили по пропису. Прије свега желим вас обавијестити да ми нисте у законом прописаном року послали позив за претходно рочиште, као што није учињено ни на овом заказаном за данашњи дан. Надао сам се да је прошло вријеме Весне Меденице и заузетих ставова и мишљења а да се закон у њима не поштује- казао је недавно Љешковић.

Наводи оптужнице

Подсјећамо, Више државно тужилаштво у Подгорици подигло је оптужницу против Илира Ђокаја, који се терете да је 30. септембра прошле године у Тузима убио невјенчану супругу Шејлу Бакију (19). Тада је рањен и Шејлин отац Шабан Бакија. 

Ђокају је  осумњичен да је 30. септембра, око 15.15, у Тузима, у насељу Карабушко поље, са умишљајем и из ниских побуда лишио живота Шејлу Бакију, при чему је са умишљајем довео у опасност живот оштећених Шабана, Индире и Бада Бакије.

– Он је на тераси породичне куће оштећених, из обијести и осјећаја посједовања оштећене Шејле Бакије, а због њеног одбијања да обнови раније прекинуту ванбрачну заједницу са њим, испод дуксерице узео пиштољ и испалио неколико пројектила у правцу оштећене, од којих је задобила тешке и по живот опасне повреде услед којих је наступила смрт – наводи се у списима предмета и додаје да је том приликом погођен и Баде Бакија, који је задобио тешке тјелесне повреде.

Даље се наводи да се осумњичени Ђокај удаљио према возилу паркираном испред куће, а када је видио да Шабан Бакија иде за њим, испалио је још један пројектил у његовом правцу, који га је погодио.

– Пошто је ушао у своје возило, у тренутку док су се на тераси налазиле оштећена Индира и Бада Бакија, испалио је још два пројектила у њиховом правцу, а потом се удаљио са лица мјеста – наводи су истраге.

Адвокат је, 24. марта, пред судом  нагласио: „Кажете да ово није мали случај. Сваки случај у ком заступам за мене је само предмет, не постоји ни мали ни велики, већ постоји човјек којег браним“.

– Вјероваћу да то нисте намјерно изговорили да мој брањеник не би имао сумњу у мене  као браниоца да покушавам да му одмогнем у овом предмету. Неспороно да је мој брањеник починио кривично дјело, како и на који начин то ће он изњети на суђењу. Неспорно да ће за то одговарати и да ће бити осуђен.  Наравно да ће оптужница бити потврђена , али бар дозволите да се то уради у складу са законом, без грубих ријечи упућених мени и мом брањенику- нагласио је адвокат Љешковић.

-Немојте да мислите да не знамо да ће Апелациони суд одбити наш предлог  о Вашем изузећу, али нећемо ни доспустити да вам будемо само декор у судници. Мора се чути и наш глас.  Нећемо дозовлити да се неко у овом поступку осјећа понижено и мање вриједно- поручио је раније адвокат Љешковић.

На ове наводе адвоката реаговао је тада предсједник подгоричког Вишег судас Борис Савић и казао да у потпуности одбацује оно што је речено.

-У потпуности су неистинити наводи браниоца…Вијеће одбацује и  наводе да било какав утицај у предмету имају поменута лица (Попа, Кривокапић, Абазовић)- казао је тада Савић.

Извор: Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest