УРА: Саопштење за јавност

УРА: Влада опет слагала јавност, брод „Будва“ није дат на управљање лондонској фирми

Изјава премијера Душка Марковића да бродом “Будва” никада није управљала црногорска компанија је још једна у низу неистина које је изрекао претходних дана, саопштили су данас из Грађанског покрета УРА.

Кажу да се због тога поставља питање да ли су те неистине покушаји јефтиног спина по рецепту савјетника Кусовца или су плод рада необавијештених “да не кажемо неуких сарадника из његовог тима“ .

Из УРЕ наводе да је у складу са међународним поморским стандардима и црногорском поморском законском регулативом управљање бродом “Будва”, као и са бродом “Бар”, од стране власника повјерено “Барској пловидби АД” из Бара.

“Ово значи да “Барска пловидба АД” управља у свим пословима са бродом, а то су комерцијално запошљавање, запошљавање посаде, техничко одржавање брода, снадбијевање брода разним потрепштинама итд… На сајту “Барске пловиде АД” у вези комерцијалног пословања можемо прочитати да је од стављања у комерцијалну експлатацију до данас брод издат у временски најам компанији “Сеа Пионеер” из Лондона”, указују у УРИ.

Из ове странке појашњавају да тиме брод није дат на управљање лондонском партнеру већ му је, уз одређене услове, само изнајмљен бродски простор за терет.

“У овом конкретном случају послове запошљавања посаде обавља “Барска пловидба АД” што се такође може видјети и на њиховом сајту гдје је дата и Пријава за запослење. Осим тога извршни директор тог предузећа Тихомир Мирковић је у изјави одмах након заплијене дроге навео да је о свему обавијештен од заповједника брода и да је шокиран да се то десило на црногорском броду са црногорском посадом”, наглашавају у УРИ.

Због свега наведеног поставља се логично питање због чега премијер Марковић није рекао истину или зашто му сарадници нијесу рекли истину, питају се у УРИ.

“Читава црногорска и свјетска јавност су свједоци да су случајеви шверца наркотика узели маха и да наносе огромну штету свим осталим поморцима који часно и професионално обављају своје радне дужности. Овакви случајеви Црну Гору и њене поморце стављају на врх црне листе”, наводе из УРЕ.

Они на крају саопштења премијеру, Влади, ресорном министарству постављају неколико конкретних питања:

1. Ко и како запошљава или посредује при запошљавању наших помораца на “Барској пловидби АД”, “Црногорској пловидби АД” и страним компанијама?
  2. Да ли се поморски међународни стандарди из ове области примјењују у пракси?
  3. Зашто Министарство саобраћаја и поморства, када су у питању сигурност и безбједност, не зна број активних помораца

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest