УРА:Ограничити плате функционерима

Грађански покрет УРА упутио је данас Влади нови предлог који подразумијева да се у наредном периоду плате свих јавних функционера чија примања прелазе 1000 еура лимитирају на овај износ. Сматрају да је ова мјера нужна како би сви заједно подијелили терет у времену које нам предстоји.
“Сви они који су до сада имали примања већа од 1000 еура ће морати да се солидаришу и у наредном периоду ће примати максимално тај износ. Непримјерено је да у датој ситуацији имамо фунцкионере који из државног буџета примају плате које износе по 2 или 3 хиљаде еура. Овом мјером неће бити могуће да се прими ниједан еуро преко 1000€. Због ситуације која нас је све погодила потребно је да искажемо солидарност и да сви заједно, у складу са својим могућностима, дамо свој допринос како би се посљедице амортизовале. Не смијемо дозволити да грађани у највећој мјери трпе због новонасталог стања. Због тога је наш предлог да се јавни функционери солидаришу на начин што ће своја примања за наредних шест мјесеци умањити и ограничити на износ не већи од 1000 еура”, навели су у покрету УРА.
Због стања пандемије у УРИ истичу да је оваква мјера крајње примјерена датој ситуацији.
“По свему судећи стање пандемије у Црној Гори ће потрајати. То ће неминовно водити према гомилању економских проблема, генерисању незапослености и лоших ефеката по привреду па је оваква мјера крајње примјерена. Поштено је да стезање каиша крене од јавних функционера чија примања прелазе двије просјечне зараде. Ако је извјесно да ће и туристичка сезона доживјети значајан пад свака помоћ и олакшање државног буџета је више него добродошло”, истичу у покрету УРА.
Из УРЕ даље наводе да у оваквој ситуацији солидарност мора бити на високом новоу.
“Ово је вријеме када све наше разлике морамо оставити по страни и када солидарност мора бити најснажније изражена одлика једне заједнице. Због тога је логично да јавни функционери који примају надокнаду из државног буџета поднесу одређену жртву. Свако мора поднијети терет који му припада. УРА предлаже да ова мјера траје до 1. септембра, а да се у односу на ситуацију и економске параметре државе, она може ревидирати. Сматрамо да ће оваква мјера као знак добре воље наићи на подршку свих функционера на које се она односи, вјерујући да су сви свјесни да у овом тренутку велики број грађана Црне Горе једва саставља крај са крајем дубоко забринути за своју егзистенцију. Црна Гора се налази у сложеном моменту и ову ситуацију можемо превазићи само заједно и одговорним приступом”, закључују у УРИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest