Veče za nezaborav: „Nisi ti više mali“ – veče posvećeno Matiji Bećkoviću

U četvrtak 10. novembra u Ruskom domu u Beogradu, sa početkom u 19 časova, biće održano veče posvećeno Matiji Bećkoviću naslovljeno po jednoj od njegovih pesama „Nisi ti više mali“.

Ideja organizatora jeste svojevrsno oduživanje jednom od najvećih srpskih pesnika na jedan vrlo neobičan način.

Naime, te večeri, na bini će se u ulozi govornika naći Emir Kusturica, Petar Božović, Dušan Kovačević, mitropolit Joanikije, Milan Ružić, Miloš Ković, Milo Lompar, dok će, kao vrhunac večeri, sam Matija Bećković govoriti svoju poeziju.

S obzirom na to da su svi govornici prijatelji velikog pesnika, svaki od njih će govoriti ili pročitati neku Matijinu pesmu, ali ono što je neuobičajeno i po čemu će se ovo veče razlikovati od ostalih jeste i to što će svako od govornika ispričati jednu ili više anegdota vezanih za Matiju Bećkovića.

Iako ovo veče možda zvuči kao jedno od onih čisto zabavnog karaktera, cilj ovakvog koncepta jeste pružanje uvida u to na koji način je veliki pesnik uticao na živote i umetnički ukus govornika koji su danas relevantne figure u sferi umetnosti, književne kritike, istoriografije, tačnije ljudi čija reč ima težinu u javnoj sferi.

Na taj način, steći će se bolja slika o ličnosti Matije Bećkovića, pa i samih govornika, iz koje je pesnik crpeo motive i iskustva uz pomoć kojih je dorastao do onoga što je danas.

Ulaz je slobodan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest