Веско Пејак тврди: Један градоначелник је купио дипломе и средње школе и факултета

Према ријечима Пејака, поред тога што Министарство здравља не реагује на сумње о огромном броју лажних диплома у Пљевљима, други проблем представља и полиција која одбија да сарађује, јер би то довело до откривања великог броја купљених диплома у МУП-у

Координатор Алтернативе Црна Гора Веско Пејак казао је у разговору за „Дан“ да ће ускоро предати пријаве и доказе да су три градоначелника купила дипломе, а један од њих чак и средње школе и факултета из региона. Како тврди, за четвртог градоначелника засад имају само сумње, али очекују да убрзо прикупе и доказе.

Алтернатива је 11. априла поднијела пријаве против 53 запослених у болници, Дому здравља, Дому старих и вртићу у Пљевљима, због основане сумње да су фалсификовали дипломе медицинских школа. Они су раније објавили неке од спорних образовних исправа, након чега је полиција у Пљевљима изузела документацију из установа, а директор болнице Саша Грбовић казао „Дану“ да чекају да надлежни заврше свој посао. Према ријечима Пејака, Алтернатива на основу дојава да имају лажне, односно купљене дипломе прикупља доказе и за челнике појединих установа и предузећа.

”КООРДИНАТОР АЛТЕРНАТИВЕ ЦРНА ГОРА ВЕСКО ПЕЈАК ТВРДИ ЗА „ДАН” ДА ПОЛИЦИЈА НИШТА НЕ ПРЕДУЗИМА ПОВОДОМ ФАЛСИФИКОВАЊА ОБРАЗОВНИХ ИСПРАВА, У ПРИПРЕМИ НОВЕ ПРИЈАВЕ

– Углавном су са факултета из региона куповали дипломе менаџера. Једном од њих су у дипломи уписали „бечвалер“ умјесто „бечелор“. Већина ових који су купили дипломе су због лијености то радили за један дан, нијесу, на примјер, ишли ни да плаћају испит по испит, него су хтјели само финални производ. За разлику од ових са дипломама, мало је теже пронаћи оне што су куповали испите, то мора да ради и утврђује домицилна држава. Нико није хтио да уложи у диплому док не добије посао по партијској линији – каже Пејак.

”ИНФОРМАЦИЈЕ О КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА ПОЛИЦАЈАЦА, АЛТЕРНАТИВИ СУ ДОСТАВИЛИ УПРАВО СЛУЖБЕНИЦИ ЕНИК ЦЕНТРА КОЈИ ЈЕ ЗАДУЖЕН ЗА НОСТРИФИКАЦИЈУ ОБРАЗОВНИХ ИСПРАВА

Пејак истиче и да списак са 53 лица са сумњивим дипломама у Пљевљима није коначан, јер основано сумњају да је број лажних диплома далеко већи, не само у том граду, већ у комплетном здравственом систему, што озбиљно нарушава његов интегритет. Наглашава и да се основано може сумњати да је број смртних случајева током пандемије био много већи него у другим државама, управо из разлога што обољелима медицинску помоћ пружају нестручна лица.

– Сматрамо да је то злочин према грађанима Црне Горе и изненађени смо да се нико досад није бавио овим питањима. Ради се о 30 медицинских радника из болнице и Дома здравља Пљевља. Проблем је и што из Министарства здравља и од министарке Јелене Бојовић Боровинић нијесмо добили никакву реакцију и поред тога што смо са пар примјера најсумњивијих диплома указали да нешто није у реду у систему јавног здравства – истиче Пејак.

image
Фото: Дан

Према његовим ријечима, проблем је и што полиција одбија да сарађује са Алтернативом, јер би то довело до доказа да је купљен и велики број диплома у безбједносном сектору.

– Једино што нам треба од полиције је да нам омогући приступ апликацији „Граница“ да бисмо могли да упоредимо податке јер већина њих са таквим дипломама нијесу ни прелазили границу или су само једном отишли до Босне или Србије како би купили образовну исправу и вратили се. Ти подаци могу бити доступни јавности, јер ако ми докажемо да постоји основана сумња, полиција је по члану 9 Закона о Министарству унутрашњих послова дужна да изврши све истражне радње које би водиле до окончања неког случаја. Поента је да полиција одбија да сарађује јер велики број службеника полиције и инспекторског кадра има лажне дипломе. И не добијамо никакве податке иако смо слали упите и захтјеве тој институцији – истиче Пејак.

Срамота је да министарка није затворила болницу у Пљевљима

– Срамота је да министарка здравља није реаговала. Она је прва требала да оде и затвори болницу у Пљевљима, гдје имамо толико запослених са лажним дипломома. Све пацијенте је требало усмјерити у друге центре док се не испитају наше пријаве. Уколико се испостави да је Алтернатива лагала јавност да су те дипломе валидне, требало би поднијети кривичну пријаву против свих чланова организације – истакао је Пејак.

Појашњава да Алтернатива коју чини група грађана, која се бави друштвено одговорним радом нема ресурсе за истраге које има полиција, која се тиме не бави. Пејак сумња да би истрага о лажним дипломама у Министарству унутрашњих послова нарушила комплетан безбједносни систем у Црној Гори, односно дошло би до тога да сваки други службеник полиције мора да поднесе оставку или да заврши у затвору. Подсјећа да је Алтернатива објављивала податке о сумњивим дипломама неколико службеника, након чега је услиједио позив из полиције да да изјаву поводом наводног угрожавања њихових службеника.

– Морао сам да дам изјаву, а ниједно једино питање није било везано за истрагу лажних диплома, већ само о томе ко је и на који начин дошао до податка о јавним служебницима. Оно што заудара је чињеница да полиција ниједном није реаговала позитивно на ово што радимо. Ми имамо нестручну, необразовану полицију која треба да се бори против сајбер криминала или неког технолошки захтјевнијег криминала. Неки од службеника полиције су купили и средњу школу и факултете, буквално немају ни минимум образовања. Лично знам за одређени број људи који су завршили школу у Даниловграду, а налазе се на Заводу за запошљавање јер не могу да се запосле од ових који су те дипломе купили – тврди Пејак.

Пејак тврди и да су нетачне тврдње Зорана Миљанића, који је на челу комисије у МУП-у која се бави лажним диплома, да је поднио 80 захтјева за провјеру диплома. Пејак каже да има сазнања да је поднио свега десетак захтјева. На питање да ли су имали комуникацију са Еник центром који се бави нострификацијом диплома у оквиру Министарства просвјете, Пејак је изјавио да су им подаци о лажним дипломама службеника МУП-а дошли управо од инсајдера из те институције. Како тврди, сваки приступ тим подацима се ресгиструје, а због објављивања података о дипломама у МУП-у, била је расписана и интерна награда за службенике који утврде ко Алтерантиви даје податке.

– Интересантно је да МУП расписује награду за оне који треба да унпариједе рад те службе. Они и даље имају два ловца која се баве провјером ко улази у њихову базу података. Ми смо због тога морали да обуставимо напад на њихове податке, како бисмо заштитили инсајдера. Морамо да штитимо службеника полиције од полиције и морамо од полиције и државног апарата да штитимо наше координаторе само зато што смо тражили да се испитају дипломе службеника полиције… Ја не знам у којем паралелном универзуму ми живимо – додаје Пејак.

На основу података достављених Алтернативи највише сумњивих диплома долази из школа у Тутину, Новом Пазару, Широком бријегу и са Косова. Координатор Алтернативе наглашава и да им пристиже толико велики број података о лажним дипломама, због чега им је потребна помоћ, јер су они волонтерска организација и комплетан посао сами финансирају из сопствених џепова.

– Замислите да крене стварна истрага о купљеним дипломама, тај проблем би морао системски да се рјешава. На евиденцији незапослених имамо 15.000 високошколаца, а сумњамо да само у државном систему имамо преко 30.000 лажних диплома. Не можемо све људе да отпустимо, некима би могли да пружимо шансу да се дошколују, а незапосленима да дамо могућност да се запосле. Немамо ауторитет међу политичарима који могу да преузму иницијативу и рјешавају друштвене проблеме. Ови проблеми су настали у последње двије деценији – казао је Пејак.

Он је најавио да ће у наредном периоду Алтернатива Црна Гора прерасти у синдикат, који ће окупљати запослене из свих професија

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest