Весна „утицала“: „Наручена пресуда“ за убиство Бећировића

Foto: YouTube printscreen

У представци упућеној почетком маја главном специјалном тужиоцу Владимиру Нововићу, Боровић наводи да је тај предмет “евидентан примјер ‘наручене пресуде’”

Весна Меденица

Адвокат Боривоје Боровић затражио је од Специјалног државног тужилаштва (СДТ) да саслуша некадашњу предсједницу Врховног суда Весну Меденицу, оптуживши је да је утицала на пресуду којом је његов клијент Марко Шарановић осуђен на 14 година затвора због убиства бизнисмена Драгана Бећировића.

У представци упућеној почетком маја главном специјалном тужиоцу Владимиру Нововићу, Боровић наводи да је тај предмет “евидентан примјер ‘наручене пресуде’”.

Он је у представци написао да је прије објављивања пресуде објелодањено да су Меденица и брат убијеног – Зоран Бећировић, имали пословне и приватне везе.

”Овај предмет је евидентан примјер ‘наручене пресуде’. Јасно је да бројност и озбиљност повреда права окривљеног од стране Вишег суда и појединих судија Апелационог суда, полицијских службеника и Вишег тужилаштва, не може да буде резултат њиховог непознавања права, нити посљедица некаквог случаја. Ради се о пристрасном вођењу поступка, које има свој узрок у притиску на наведене поступајуће органе. Да су ове тврдње тачне, недвосмислено произилази након сазнања која су у јавност доспјела непосредно прије доношења правоснажне пресуде, а која се тичу пословних и приватних веза између тадашње предсједнице Врховног суда Весне Меденице и Зорана Бећировића… Зоран Бећировић има својство оштећеног у том предмету”, пише у представци, преносе Вијести.

Он је оцијенио да је након открића МАНС-а постало потпуно јасно због чега је Апелациони суд у два наврата укидао рјешење о издвајању кључног незаконитог доказа против окривљеног:

”Због чега се окривљени оптужује, а онда осуђује правном квалификацијом која чак ни не произилази чак ни из чињенице описа кривичног дјела… Након свих неправилности везаних за овај предмет сматрамо да би било неопходно саслушати Весну Меденицу, на околности везане за овај кривични предмет, познанство са оштећеним, њихове пословне везе и трансакције, за комуникације тим поводом са судијама Апелационог суда”, написао је Боровић.

МАНС је објавио да је тадашњој предсједници Врховног суда Меденици компанија “Лолкан Инвестментс Монтенегро” током 2015. платила 140.000 еура за земљиште у колашинском селу Равни. Та колашинска фирма била је у стопроцентном власништву компаније “КАТУН”, такође из Колашина. Истраживачки центар МАНС-а је у Колашину покушао да дође до више информација о тим компанијама, али на адресама на којима су регистроване није било видљивих ознака да се ту заиста и налазе. Наводно, иза обје фирме стоји бизнисмен Зоран Бећировић, са својом оф-шор компанијом “Цалдеро Традинг Лимитед”, регистрованом на Кипру…

Боровић у представци истиче да би СДТ требало да саслуша и актуелног предсједника државе Мила Ђукановића, који је, како тврди, одмах након рањавања Драгана Бећировића дошао на лице мјеста, а затим се запутио у которску болницу, гдје је Будванин био пребачен.

”Нјегов возач на волшебан начин постаје свједок оптужбе, а Ђукановић никада није саслушан овим поводом, што сматрамо да би се требало догодити”, написао је Боровић.

Он је тражио од Нововића да изврши увид у тај предмет и провјери све наводе из његове представке.

Дугогодишња прва жена црногорског правосуђа ухапшена је 17. априла на Аеродрому Подгорица. СДТ сумњичи Меденицу да је, као члан криминалне групе коју је формирао њен син Милош, извршила кривично дјело противзаконити утицај, односно да је утицала на исходе пресуда…

Бећировић је убијен 10. априла 2011. године у Будви

У јануару 2015. године ухапшени су Даниловграђанин Марко Шарановић и његов суграђанин Милан Булатовић, због сумње да су насрнули на Бећировића, а потом га и убили.

Полиција је тада на ванредној конференцији за медије саопштила да је прикупљено довољно доказа на основу којих Шарановић одговара за тешко убиство, а Булатовић за помагање и прикривање.

Током поступка, хапшено је још њихових суграђана.

Првостепена пресуда изречена је у јуну 2017. године. Шарановићу је тада изречена казна од 14 година затвора због саучесништва у убиству Бећировића. Суд је тада донио и пресуду којом су одбијене оптужбе против Милана Булатовића – да није пријавио убиство Бећировића и починиоца.

Крајем новембра те године, Апелациони суд укинуо је одлуку Вишег суда и предмет вратио на поновно одлучивање.

Боровић је у представци написао да је вијеће Апелационог суда тада закључило да нема доказа да је Шарановић убио Бећировића, да је нејасно коју је радњу у том правцу предузео, на који начин је допринио извршењу кривичног дјела…

”Да не постоје транскрипти сниманих разговора од 82 до 114 минута, да је споран субјективни однос окривљеног према кривичном дјелу, да у спорној одбрани Булатовића наводи да га је окривљени Шарановић питао има ли неко ко је заинтересован да пребије једно лице, а не да га убије. те да му је исти накнадно рекао: ‘А ђе метак погоди артерију?’, из чега Апелациони суд не разумије разлоге првостепеног суда да је оптужени Шарановић хтио да лиши живота Бећировића”, пише у представци.

Боровић у допису наводи да је Апелациони суд двије године касније игнорисао све налоге колега из истог суда:

”Иако се чињенично стање додатно поправило у корист окривљеног Шарановића”.

Шарановић је почетком маја 2019. године, у поновљеном судском поступку, пред Вишим судом осуђен на 12 година због убиства Бећировића.

Судија Предраг Табаш тада је у кратком образложењу пресуде рекао да није утврђено да је Шарановиц пуцао у Бећировића, већ да је пронашао једну или више особа које ће да га сачекају и нападну.

Неколико мјесеци касније МАНС је објавио детаље о наводној пословној трансакцији узмеђу Меденице и Зорана Бећировића…

Апелациони суд у децембру те године преиначио је казну Шарановићу због убиства Бећировића и осудио га на 14 година затвора…

Боровић у представци наводи да његов клијент није имао скоро никаквих шанси у атмосфери “тајног давања огромних своти новца за безвриједне ливаде” и “породичног пријатељства између врховних представника правосудних органа” и бизнисмена са својством оштећеног у предмету.

”Да је вршен очигледан притисак, посебно на вијеће Апелационог суда, види се из примјера издвајања из списа предмета доказног материјала прикупљеног мјерама тајног надзора”, написао је у представци.

Он тврди да све што се дешавало у поступцима показује да је ријеч о корупцији у поравосуђу:

”Јер противречност и недосљедност у овом обиму и са оволиким посљедицама никако другачије не може да се објасни. Осуђујућа пресуда се темељи на незаконитим доказима, без којих иста не би била донијета”.

Боровић је оптужио полицајце и поступајуће тужиоце да су изнудили исказ од Булатовића, пријетећи му “бомбама и конференцијама за штампу”, као и да су обмањивали браниоце да ухапшени нијесу у згради Центра безбједности Подгорица.

Он закључује да се све то радило у “приватне сврхе” и под притиском:

”Јер је окривљени Шарановић морао бити осуђен”.

ДНК са мјеста убиства “волшебно нестао”

Боровић је у представци написао да је судско вијеће све чињенице које су ишле у прилог окривљеног искористило на његову штету, па и веома важну – да ДНК профил пронађен на мјесту убиства Бећировића не припада Шарановићу.

”На лицу мјеста извршења кривичног дјела пронађен је ДНК нападача, па када је установљено да не припада окривљеном Шарановићу, када су се кроз свједочења полицајаца откриле злоупотребе везане за ДНК, суд је само промијенио изреку пресуде, тако што је, умјесто као непосредног извршиоца, тј. лица које је пуцало, окривљеног окарактерисао као лице које је својим радњама значајно допринијело извршењу кривичног дјела убиство”.

Написао је и да је окривљени инсистирао да се утврди чији је, односно коме припада ДНК профил пронађен на мјесту убиства, али да је тај доказ “волшебно нестао”.

”Вјештачење овог ДНК трага из којег су се могле утврдити одлучне чињенице у овом поступку је повјерено Форензичком центру у Холандији. Међутим, 21. фебруара 2012. године ВДТ је обавијештено да је пошиљка са замолницом и прилозима стигла у Холандију, али да је на путу до Сектора за међународну правну помоћ нестала?! Ово је вјероватно једини случај у држави у коме на овако волшебан начин нестаје кључни доказ са лица мјеста, а да је то небитно и за суд и за тужилаштво”, пише у представци.

Саслушајте и Бећировића, да “коначно каже све што зна”

Боровић је позвао главног специјалног тужиоца да саслуша и Зорана Бећировића, брата убијеног, како би учинио оно што је у судници најавио – да ће рећи ко стоји иза ликвидације Драгана Бећировића.

У представци је цитирао и његов свједочки исказ од 19. фебруара 2015. године, дат у судници – да зна ко стоји иза убиства његовог брата и да су у питању високи функционери безбједносних служби и чланови те криминалне организације… и да то неће рећи док не буде сматрао да је наступио најбољи моменат.

”С обзиром на промјене које су наступиле у Црној Гори, сматрамо да исти треба да буде позван у СДТ, како би коначно рекао шта све зна у вези смрти свог брата”, написао је адвокат Боровић.

Вијести

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest