(Видео) Смртоносни жути облак у Јордану – најмање 13 погинулих у експлозији резервоара са хлором

У експлозији која је изазвала ширење отровног гаса хлора у луци Акаба у Јордану погинуло је најмање 13 људи, а 250 је повређено.

Резервоар напуњен са 25 тона хлора пао је са крана у луци Акаба, на североисточној обали Црвеног мора, што је изазвало експлозију због које се у ваздух подигао облак јарко жутог отровног гаса.

На видео-снимку објављеном на страници државне телевизије на Твитеру види се како резервоар за складиштење пада са крана и удара у палубу брода, као и људи који беже од жутог облака који се уздиже.

Локални званичници су апеловали на грађане Акабе да остану у својим домовима и затворе прозоре.

Служба цивилне одбране објавила је на својој Фејсбук страници да су специјализовани тимови ангажовани да се позабаве гасом, а да су авиони послати да евакуишу људе из Акабе који су угрожени.

Јордански премијер је отишао у град након инцидента и посетио болницу где су смештени неки од повређених.

Подручје на којем се догодила експлозија у заливу Акаба удаљено је око 20 километара од израелског града Еилата, који је такође угрожен због отровног гаса.

Акаба има 188.000 становника, а око 50.000 живи у Еилату. Два града су повезана копненим граничним прелазом. 

Хлор је широко распрострањено средство за дезинфекцију и пречишћавање воде, али ако се удише, гас се претвара у хлороводоничну киселину, што може довести до унутрашњег сагоревања и дављења због ослобађање воде у плућима.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest