Viši sud donio odluku o ukidanju prihvatanja jemstva za „kralja kriptovaluta“

Foto: Printscreen

Viši sud u Podgorici ukinuo je odluku kojom je prihvaćeno jemstvo od ukupno 800.000 eura koje su ponudile supruge državljana Koreje Do Kvona (32) i Hon Čand Juna (37). To je potvrđeno za portal Dan iz podgoričkog Višeg suda.

Oni su optuženiza falsifikovanje pasoša uz pomoć kojih su 23. marta htjeli da napuste Crnu Goru.

Viši sud saglasio se sa stavom tužioca Harisa Šabotića koji je prilikom razmatranja ponuđenog jemstva kazao da iznos od ukupno 800.000 eura koje su za slobodu ponudili Korejski državljani nije dovoljna garancija kao ni njihovo obećanje da neće pobjeći ukoliko se udovolji njihovom predlogu za ukidanje pritvora.

Tužilac Šabotić je kazao da okrivljeni nemaju nikakvog interesa da ostanu na teritoriji Crne Gore ukoliko bi se našli na slobodi obzirom da ih očekuje ekstradicija ted a nema uslova za određivanje mjera nadzora.

Do Kvon, koga američke i južnokorejske vlasti sumnjiče za prevaru na tržištu kriptovaluta tešku više od 40 milijardi dolara, uhapšen je u martu, zajedno sa sunarodnikom Hon Čand Junom, prilikom pokušaja da napuste Crnu Goru.

Prema crnogorskom zakonodavstvu, za krivično djelo falsifikovanje isprava predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

Južnokorejski tužilac, koji vodi istragu o propalom kripto projektu Terra-Luna, saopštio je da osnivač te kompanije Do Kvon treba da bude izručen Seulu radi suđenja, piše Wall Street Journal. Kvon je trenutno u pritvoru u Crnoj Gori zbog falsifikovanih dokumenata.

Južna Koreja i SAD su zatražile njegovo izručenje kako bi se suočio sa optužbama u vezi s kolapsom njegove kripto imperije, vrijedne 40 milijardi dolara.ž

Južnokorejac je više puta negirao sve optužbe, tvrdeći da su napravljene greške u kripto projektu Terra-Luna kojim upravlja njegova Terraform Labs. Prilikom hapšenja, kod Kvona su pronađena falsifikovana dokumenta.

pogled.me

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest