Vlada predaje dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici: Krivica isključivo individualna, striktno poštovati Dejton

Crna Gora će uz posredovanje SAD predati dva amandmana na njemačku Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu. Kako je nezvanično potvrđeno za Portal RTCG iz Vlade, amandmanima je predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.

Prvi amandman glasi:

1) ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini

I drugi:

2) potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama

Ovim amandmanima, kako su nam kazali u Vladi, sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i politickih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namjera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.

Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, obzirom da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmjerene protiv RS.

Podsjetimo, govoreći o Rezoluciji o Srebrenici, koja je prethodne nedjelje bila u centru pažnje Ujedinjenih nacija, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da donošenje tog dokumenta ima dva cilja – da se traži ratna odšteta od Srbije, kao i da se izvrši revizija postupka protiv već donijete presude Međunarodnog suda u Hagu.

Istakao je da će se odluka donositi preglasavanjem, ali i da će ovo otvoriti „Pandorinu kutiju“ i omogućiti pokretanje mnogih inicijativa za donošenje rezolucija o genocidu.

Vučić je dodao i da se očekuje da sjednica Savjeta bezbjednosti UN bude održana 9. maja, nakon čega će se vjerovatno glasati o rezoluciji u UN.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest