VLADIKA GRIGORIJE POJASNIO: Da li se smije raditi na crveno slovo u kalendaru? (VIDEO)

SIigurno ste i vi čuli da kada je crveno slovo u crkvenom kalendaru ne bi trebalo da radite kućne poslove, osim onih osnovnih poput spremanja hrane.

Međutim, Vladika Grigorije otkriva da to baš i nije pravilo kojeg treba sijlepo da se držite.

Vladika Grigorije često s pratiocima na društvenim mrežama polemiše o filozofiji religije, a nerijetko i razbija zablude o čvrsto ukorijenjenim vjerovanjima kod pravoslavnih Srba.

Posljednja u nizu dilema koju je razriješio je da li smiju da se obavljaju kućni poslovi na crkvene praznike, odnosno kada je crveno slovo u crkvenom kalendaru.

Sasvim je u redu, dodaje, da na „crveno slovo“, obavimo neodložne poslove, posebno što SPC u svom kalendaru ima 38 praznika, plus 49 nedjelja koja se štampa crvenim slovima u kalendaru.

– Često dobijam pitanja da li se smiju obavljati kućni poslovi na crkvene praznike? Da li se sme uključiti veš-mašina, počistiti stan, opeglati odjeća? Odgovor glasi: Da, smije. U većini slučajeva, uvjerenje da se ne smiju obavljati kućni poslovi na crveno slovo proizlazi iz sujevjerja, a ne iz istinskog poštovanja prema svetitelju ili prazniku koji se toga dana proslavlja – naveo je Vladika Grigorije e na svom profilu na TikToku.

@vladikagrigorije Често добијам питања да ли се смију обављати кућни послови на црквене празнике… #vladikagrigorije #episkopgrigorije #crvenoslovo #praznik #kućniposlovi #kucniposlovi #veš-mašina #ves-masina #crkva #vera #nedoumice #pitanje #odgovor #mythbusting #fyp ♬ original sound – Vladika Grigorije

– Zamislite da je samo neki praznik i mi kažemo: ‘Danas ne radimo ništa, ali idemo u restoran. Onda nas tamo poslužuju konobari, koji su isto kao mi hrišćani i koji trče i rade. I mi mislimo da smo nešto bolji od njih’. Međutim, nismo jer oni su bolji od nas u tom trenutku jer nas služe. Isto tako je zanimljivo moje sjećanje na djetinjstvo kada su u mom selu ljudi odmarali od poljskih poslova – priča sveštenik i nastavlja:

– Tog dana praznika nisu išli u crkvu, nego su igrali karte i svađali se dok igraju karte. Na Svetoj Gori, koliko se ja sjećam, a i u manastiru u kom sam ja živio, kod vladike Atanasija, mi bismo poslije službe – ako se služi liturgija, a naravno liturgija je na praznik i crveno slovo, ručali, a onda bimo i radili. Išli smo na svoja poslušanja. Dakle, rad sam po sebi nikada ne može biti zlo. Međutim, nepoštovanje praznika i nemanje respekta prema svetitelju kojeg tog dana praznujemo se ogleda u tome šta mi mislimo i kuda su upućene naše misli i naša djela, a ne na to da sada sjedimo i ništa ne radimo – rekao je on.

(Nezavisne)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest