Vučić na svečanoj Svetosavskoj akademiji u Skoplju: Srbija je izabrala put slobode, suvereniteta i nezavisnosti

Foto: Jutjub printskrin/ MUP Republike Srbije

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić govorio je na svečanoj Svetosavskoj akademiji u Skoplju.

Vučić je u svečanu salu ušao sa makedonskim kolegom Stevom Pendarovskim. Obojica su pozdravljeni aplauzom prilikom ulaska.

Svečanost je počela intoniranjem himne Republike Srbije Bože pravde.

Među prisutnima na svečanoj Svetosavskoj akademiji su i Nikola Selaković, Arno Gujon, Pero Antić, Igor Mirović i mnogi drugi.

Na kraju ceremonije dodijeljena je Svetosavska povelja pjesniku i književniku Vladi Uroševiću, nakon čega se okupljenima obratio Igor Mirović.

Vučić: Priča o Svetom Savi staje u jednu jedinu riječ – izbor
Predsjednik Srbije izjavio je da je veoma srećan što je u Skoplju i što je prvi predsjednik koji se obraća na ovakav način.

– To mi je dodatna obaveza i još veća odgovornost za budućnost – kazao je Vučić.

On se zahvalio i košarkašu Peri Antiću što je uvijek bio uz srpski i makedonski narod.

Kako kaže, priča o Svetom Savi staje u jednu jedinu riječ – izbor.

Danas takođe imamo izbor – slobodu, ili sizerenstvo, nezavisnost ili vazalstvo, suverenitet ili podaništvo, kaže Vučić.

– Naša Srbija je izabrala put slobode, suvereniteta i nezavisnosti – kazao je on.

– Danas je Srbija neutralna i samostalna zemlja, i neće nikome dozvoliti nekome drugom da čuva njeno nebo. Nije lako biti na evropskom putu, a ne odreći se svojih tradicionalnim prijateljima, ne okrenuti im leđa u teškim trenucima – dodao je on.

Vučić ističe da poput Svetog Save biramo način na koji ostvarujemo svoje ciljeve.

– Jasno nam je kao i njemu da su mir i jedinstvo jedini način opstanka. Baš kao što je znao i da je politika vještina mogućeg, pa je krunu tražio na zapadu, a arhiepiskopiju na istoku. Izabrao je školu, zakone, učenje i red. Budućnost svih nas nije moguća bez 800 godina ovih postulata. Ropstvo se danas zasniva na neznanju, na zaostajanju. To je znao i Sveti Sava, zato je učio i prevodio. Ostavio je u amanet svojim učenicima da podučavaju druge – rekao je predsjednik Srbije.

Predsjednik kaže da je Sveti Sava sa pravom zvan ocem crkve i škole.

Dodao je da moramo postaviti jasna pravila za one koji dolaze posle nas, i podsetio i da je Sveti Sava svoje najvažnije djelo nazvao „Zakonopravilom“.

– Godinama sam se pitao kako je Sveti Sava ostao najvažnija ličnost naše istorije. Zahvaljujući Domentijanu, video sam da je proputovao cio svijet, da je stvorio neprevaziđeni zakon u Srba. Tom njegovom „Krmčijom“ mi krmarimo burnim morima, i nadam se ne činimo greške. Vladika Nikolaj piše da je Sveti Sava, kada je kao mladić došao u manastir Vatoped, video veličanstvenost Vizantije. On postaje renesansni um prije renesanse. On je naš prvi pisac, diplomata, prosvjetitelj, prvi zakonopisac. On je temelj naše civilizacije – kazao je Vučić.

Mi Srbi, uz majku i Boga, prizivamo i duh Svetog Save, kazao je predsjednik, citirajuću Dučića.

– Sljedeći misao naših velikana mi vraćamo svoj dug Svetom Savi, gradeći škole, univerzitete. Ja bih dodao samo još nekoliko riječi, o dobrim ljudima koji žive u Severnoj Makedoniji, i našoj braći Makedoncima. Ovo mi nisu pisali, sam ću reći to. Predsjednik sam Srbije i ne plašim se da kažem. Nama su Makedonci najbliži narod, mi bliže od Makedonaca nemamo. To neskriveno i jasno kažem svima, i ništa ne tražimo od vaše zemlje – kazao je on.

Predsjednik dodaje da nikada neće tražiti ni promjene Ustava Sjeverne Makedonije, niti nametati bilo kakve uslove.

– Mi od vas očekujemo jedino da prihvatite našu bratski ispruženu ruku, nijedan problem nemamo. Kada igra vaša reprezentacija, da imate mnogo više navijača van Sjeverne Makedonije, samo malo sjeverno od vas, i znajte da smo uvijek uz vas. Rekao sam da bližih od vas nemamo, ali moramo to postaviti na racionalne noge – rekao je Vučić.

On kaže da smo pre nekoliko dana postavili velike ciljeve, u želji da izgradimo Srbiju.

– Vjerujem da ćemo do 2027. imati BDP veći od 100 milijardi evra. Više nego tri puta više ćemo stvoriti za tih nekoliko godina. Ali to možemo samo uz vašu pomoć. Pozivam našu braću i prijatelje Makedonce da učestvuju u velikom projektu EXPO 2027. Trebaće nam izvođači, projektanti, radnici… Pozivam da to zajednički pripremimo, pa da imate najveći i najlepši štand – kazao je predsjednik.

Dodaje da nikada neće nagovarati Skoplje na bilo šta, i samo moli sve da čuvamo sjajne odnose.

– Umorio sam vas, a sada je vrijeme da svi zajedno uskliknemo s ljubavlju. Srećan vam praznik, živjela Srbija – rekao je na kraju govora predsednik.

(Novosti)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest