Вучић: Предаја није опција, заштитићемо наш народ на Косову и Метохији

Вријеме читања 3 минута

„Предаја није опција, а неки други нек виде да ли ће да оправдавају дивљање Албанаца на сјеверу. Ја знам шта је нама чинити, заштитићемо наш народ. Тачка. Како, надам се да никада нећете морати да видите“

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да „зна шта нам је чинити“, уколико косовски Албанци поново упадну на сјевер Косова и узнемиравају српски народ и додао да се нада да никада нећемо имати прилику да видимо на који ће начин то урадити.

Александар Вучић је након обиласка фабрике и развојног центра компаније „Бросе“ у Панчеву рекао, одговарајући на питање новинара како ће заштитити Србе на КИМ, да они могу да пробају све што могу против Срба па ће видети шта ће се десити.

„Срби су ме разумели. Нисам то рекао под емоционалним притиском. Када схватите да сте сатерани као земља у ћошак остаје вам да се предате или борите. Предаја није опција, а неки други нек виде да ли ће да оправдавају дивљање Албанаца на северу. Ја знам шта је нама чинити, заштитићемо наш народ. Тачка. Како, надам се да никада нећете морати да видите„, поручио је Вучић.

Предсједник Србије је подсјетио новинарку, која је постављајући питање о томе како ће заштитити Србе апострофирала наводну обавезу Србије по Бриселском споразуму, рекао да је питање постављено без знања шта пише у Бриселском споразуму.

„То нема везе са тим споразумом“ казао је Вучић и објаснио да постоји једино анекс са НАТО-ом у вези доласка оклопних возила на сјевер.

„Они немају право да имају своју војску, а то што измишљају косовске безбедносне снаге уз помоћ странаца то је друго. Јасно је да немају право да долазе на сјевер без сагласности четири градоначелника и Кфора. Ово је седми или осми упад не би ли приказали силу„, рекао је Вучић и додао да је то кршење онога што је НАТО потписао и самог духа дијалога.

Наводи да има у виду безбедност и положај Срба.

„Добијао сам извештаје шта медији тајкунски пишу и да су забринути за безбедност Срба. Имао сам у виду безбедност и положај Срба, оно што сам имао жељу да кажем рекао сам и немам намеру да ишта додам“, рекао је Вучић.

Припадници косовске полиције за економски криминал и царине у среду ујутру су затворили више продавница у северном делу Косовске Митровице и околним местима, како би, како су саопштили, спречили кријумчарење робе.

На питање да ли је проверио у каквим условима живе кинески радници у Србији, Вучић је рекао да није председник Кине да би то проверавао и да је то посао за „наше кинеске пријатеље“.

Вучић: Препустићемо случај Едина Врања БиХ правосуђу

Иницијатива о унапређењу сарадње са надлежним органима Босне и Херцеговине у процесуирању ратних злочина и њихових извршилаца на територијама наших земаља, је једнострана иницијатива Србије са циљем слања поруке мира и сарадње, истакао је председник Србије.

Александар Вучић је, одговарајући на питање на чему Србија инсистира у регионалној сарадњи у процесуирању ратних злочинаца, о чему је данас пре подне имао састанак, рекао да ће наши тужиоци разговарати са својим колегама у БИХ јер је Србија спремна да препусти босанском правосуђу препусти случај Едина Врања у форми оптужнице.

„То је наша једнострана иницијатива. Желимо да пошаљемо поруку мира и сарадње људима у БиХ, пре свега Бошњацима“, указао је Вучић.

Према његовим речима овим пријатељским чином ће моћи сви грађани БиХ да уђу у Србију да се не плаше од наводних тајних оптужница које нисмо имали, јер смо оптужнице у потпуности препустили неком другом.

„То је важна карика у целом рагион. Да ли ће одговорити на то не знам, али је важно да ми покажемо своју добру вољу. Ако буду умели да цене добро, ако не, онда ништа„, рекао је председник.

РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest