У току реализација пројекта „Селектуј, јер ти то можеш!“

НВО „Сјеверна земља“ реализује пројекат „Селектуј, јер ти то можеш!“. Његов основни циљ је да побољша квалитет стања животне средине у Беранама, успостављањем концепта примарне селекције отпада код становника дуж обилазнице и у образовним институцијама.

Претходних мјесеци је формиран пројектни тим, који је као један од почетних корака организовао потписивање Меморандума о сарадњи са Општином Беране и предузећем „Комунално“ д.о.о из Берана, како би се заједничким снагама радило на реализацији постављеног циља.

Како је комунално предузеће, у партнерству са Општином Беране, већ започело успостављање система примарне селекције, постављањем по двије канте, за суву и мокру компоненту, у одређеном броју домаћинстава у Беранама, овај пројекат ће само бити наставак те добре праксе. Процедура набавки канти за примарну селекцију отпада је већ започела, и домаћинства дуж обилазнице, као и школе обухваћене пројектом, ће ускоро имати прилику да селектују отпад.

Трећи важан корак који је Сјеверна земља предузела је ангажовање консултанта, чији је
задатак да изради Независни извјештај о имплементацији Локалног плана управљања комуналним и неопасним грађевинским отпадом општине Беране 2016 / 2020 сходно Закону о управљању отпадом.

Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану 2 – „ReLOaD2“ финансира Европска унија, а имплементира Програм Уједињених нација за развој. У Црној Гори се „ReLOaD2“ спроводи у петнаест општина, међу којима су Беране и Андријевица које чине кластер “Заједно за сјевер”.

Пројектни тим је задовољан досадашњим радом на имплементацији пројекта, и нада се да ће
реализацијом преосталих активности постићи задати циљ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest