ZAŠTO IZRAELCI POKRIVAJU SVOJE ŠLEMOVE? Cio svijet se čudi ovoj taktici: Postoje dva razloga

Foto: Jutjub printskrin/ Uniform History

Izraelske vojnike lako ćete prepoznati po jedinstvenom djelu opreme poznatom kao mitznefet.

Riječ je o specifičnom pokrivaču za vojni šlem, koji Izraelske odbrambene snage (IDF) koriste od 1994. godine.

Veći su od „običnih“ vojnih šlemova kakve nose pešadinci, a mnoge podsjećaju na kape kakve nose kuvari. Mitznefeti imaju važnu ulogu u kamuflaži, sigurnosti i borbenoj učinkovitosti, prenosi „Jutarnji“.

Naime, dizajnirani su tako da „razbijaju“ ono što bi inače bio karakterističan obris ljudske glave sa šlemom, pa je snajperistima teže da pogode izraelske vojnike.

Osim toga, mitznefeti sprečavaju reflektovanje svjetlosti, što dodatno pomaže u procesu kamuflaže. A tu je i istorijski značaj. Kako piše portal CooPWB, izraz mitznefet izveden je iz pokrivača za glavu koje je nekada nosio jevrejski veliki sveštenik u Svetom hramu u Jerusalimu. Ime mu potiče od semitskog korjena što znači – zamotati.

U tom kontekstu, istorijska dubina mitznefeta nadilazi vojnu taktiku. Njegovo ime, duboko ukorjenjeno u jevrejsku istoriju, služi kao podsetnik na istorijske kulturne veze i tradicije koje oblikuju Izraelske odbrambene snage. Ne radi se samo o sigurnosti, nego i o identitetu.

Mitznefet je izvorno usvojila izraelska vojska 1990-ih u borbi protiv libanskih gerilaca koje je u sukobu u Južnom Libanu podržavao Iran. Kasnije je dobio dvostrani kamuflažni materijal – jednu stranu prilagodili su za pustinjska okruženja, a drugu za šumske terene. Naravno, u skladu s tehnološkim napretkom, mitznefet je dobio i sAvremenu verziju s MultiCamom.

Inače, sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je u sedmi dan. Pojas Gaze ulazi u humanitarnu katastrofu, bolnice su bez ljekova, a goriva za agregate ima za još nekoliko dana. Tel Aviv naglašava da nema struje i vode za Gazu dok se ne puste svi taoci.

Hamas je poručio da nema razgovora o taocima dok ne prestanu napadi na Gazu. Parlament Izraela izglasao je ratni kabinet. Američki državni sekretar Entoni Blinken u Izraelu je poručio da dokle god postoje SAD, Izrael nikada neće morati da se brani sam.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest