ZBCG: Bečićev poziv za konsultacije prihvatamo samo pod uslovom da mu je formalno dat mandat za sastav Vlade

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić ponudio je da organizuje sastanak između Pokreta Evropa sad, Demokrata, Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije, prenose Vijesti.

Isti medij saopštava da su PES i Demokrate spremne da ponude koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ mjesto predsjednika Skupštine i nekoliko značajnijih pozicija u vlasti.

Kako Borba nezvanično saznaje, koalicija Za budućnost Crne Gore će se odazvati isključivo pozivu na razgovor koji bude došao od zvaničnog mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore.

Samim tim, poziv bilo kog pregovarača, mimo mandatara kojem predsjednik države ne dodijeli mandat za sastav Vlade, za njih nije prihvatljiv.

„Bečićevu navodnu misionarsku ulogu i medijske spinove ne žele da komentarišu. Eventualni Bečićev poziv za konsultacije će prihvatiti samo pod uslovom da je lideru Demokrata formalno dat mandat za sastav Vlade, što je malo vjerovatno s obzirom da je njegova lista „Hrabro se broji“ bila četvrta po snazi na parlamentarnim izborima“, piše Borba.

Izvor tog portala iz koalicije Za budućnost Crne Gore ponavlja da ih još uvijek niko nije kontaktirao povodom formiranja buduće izvršne vlasti, iako lideri PES-a i Demokrata Spajić i Bečić sedmicama sa manjinskim partijama pregovaraju oko izgleda 44. Vlade Crne Gore.

Koalicijom ZBCG plaše manjine da smanje prohtjeve

Spajić i Bečić već sedmicama pregovaraju sa manjinskim nacionalnim partijama.

„Rezultat tih pregovora jeste da će njihova izvršna vlast imati podršku od 41 do 43 poslanika, u zavisnosti da li će SNP biti dio iste, što implicira da će 44. Vlada takođe biti privremena, jer će primarno zavisiti od podrške DPS-ovih privezaka. Međutim, svjedoci smo da su pregovori u ćorsokaku onog trenutka kada su manjinske partije, predvođene Ervinom Ibrahimovićem, pred Spajićem i Bečićem zatražile 40 odsto resora, što je prouzrokovalo međusobne optužbe između PES-a i Demokrata sa jedne i predstavnika BS-a sa druge strane. U političkom blatu koje su Spajić i Bečić sami kreirali, najprije isključivanjem pobjednika 30. avgusta u proces formiranja Vlade, zatim dopuštanjem DPS-ovim privescima da postavljaju uslove za formiranje iste, sada su spremni da uvaljaju i one političke aktere sa kojima nisu ni namjeravali da podijele teret vršenja vlasti“, piše Borba.

Takođe, Bečićev i Spajićev eventualni poziv koaliciji ZBCG može da posluži kao svojevrsni pritisak na manjinske partije u cilju snižavanja njihovih megalomanskih prohtjeva za foteljma, što bi u konačnici značilo i više funkcija za raspodjelu između PES-a i Demokrata.

Ukoliko zaplašivanje manjinskih partija ne prođe, Spajić i Bečić će onda izistinski morati početi da pregovaraju sa preostalim pobjedničkim snagama od 30. avgusta koje su držali po strani u dosadašnjem toku pregovora. Takav scenario bi podrazumijevao da bi PES i Demokrate morale još više funkcije da se odreknu u korist ZBCG-a, URA-e i SNP-a.

Zbog toga prva opcija koja uključuje formiranje vlasti sa manjinama (uz njihove smanjene apetite) ostaje prioritetna za Spajića i Bečića koji su zarad viška funkcija spremni da u istu prihvate DPS-ove partnere.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest