Зграда мисије бивше Југославије у Њујорку продата за 50 милиона долара

Фото: Twitter

Једна од најстаријих њујоршких вила коју је 1946. године купила бивша Југославија продата је за 50 милиона долара у готовини, потврдила је компанија Даглас Еллиман, највећа агенција за посредовање у некретнинама у Сједињеним Америчким Државама, пише амерички лист „Wall Street Journal (WSJ)“.

Агенција је објавила да је продала вилу у Њујорку, резиденцију бивше југословенске мисије при Уједињеним нацијама, на престижној Петој авенији на Менхетну, за пуну тражену цијену од 50 милиона долара у готовини, преноси Тањуг.

Продавач виле, коју је користила и Стална мисија Србије при УН-у, пет је држава насљедница бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије – Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Сјеверна Македонија и Србија, а вилу је купила компанија с адресом у Њујорку.

‘Комуниста Тито имао веома добар укус’

“Нови власник је управо купио значајан дио историје Њујорка”, саопштио је Тристан Харпер, агент компаније Даглас Елиман, који је закључио посао.

Напоменуо да је дугогодишњи предсједник бивше Југославије Јосип Броз Тито, “иако комуниста, имао веома добар укус за некретнине”.

Вила је, према ријечима агента, први пут понуђена на продају 2017. године, а од тада је на тржишту и ван њега била у наредних неколико година.

У јуну 2021. године Харпер је саопштио да је добијена понуда у готовини за куповину виле од 50 милиона долара и да су земље продавачи постигле консензус око продаје.

Државни секретар у Министарству иностраних послова Србије Немања Старовић изјавио је у фебруару да, на основу Анекса Б Споразума о сукцесија имовине некадашње СФРЈ у иностранству, Србији припада непуних 40 одсто новца од продаје зграде сталне мисије у Њујорку.

Према огласу за продају који је раније објављен, вила је саграђена на четири нивоа и има два кровна спрата, 18 соба, шест купатила и вински подрум.

Под заштитом државе и града Њујорку

То је била прва зграда са два електрична лифта, који су још у функцији.

У њој је сачуван оригинални ентеријер, а под заштитом је државе и града Њујорку од 1969. године.

У вријеме Хладног рата, када је ту боравио и Тито, на врху је наводно била соба коју нико није могао прислушкивати, као и непробојни прозори према Петој авенији.

Зграда, углавном нетакнута деценијама, нема централну климу, а гас је искључен након пожара који је на електричним инсталацијама избио 2018. године, наводи „WSJ“.

Извор: цдм

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest