НАЈХУМАНИЈА БАШТА У СРБИЈИ: Све што роди шаљу дјеци оболелој од рака

Прва искра у хуманитарном раду са органске фарме Органела из Ваљевске Каменице заблистала је прије неколико година када су обољелима од рака додијељена препеличја јаја на лијечење.

Сада је млади тим стручњака, уз подршку Националне асоцијације родитеља дјеце обољеле од рака НУРДОР, покренуо хуманитарни пројекат „Садимо живот“ у коме ће све поврће узгојено на нових 50 хектара имања Органела бити донирано дјеци обољелој од рака.

А све ово не би било могуће да троје пријатеља и сарадника Павле Ђорђевић (30), Теодора Тасић (28) и Дарко Шијакинић (27) нису основали Удружење грађана „Башта може све“.

Идеја је дуго постојала на папиру, али чекало се прави тренутак, односно да се пронађу сарадници који раде потпуно транспарентно и да се увјере да је донација отишла у праве руке, односно да је стигла до дјеце.

„Вођен својом животном причом, повезао сам се са Павлом и тимом. Излијечио сам се од леукемије прије 17 година и као дијете сам се упознао са процесом зарастања, посебно сегментом здраве, непрскане хране који је веома важан током терапије. “

Национално удружење родитеља дјеце обољеле од рака (Нурдор) води пет родитељских домова у Београду, Новом Саду и Нишу, где се лијече дјеца. То су породице које не живе у ова три града и којима Нурдор пружа бесплатан боравак како не би платио смјештај.

Идеја „баште која може све“ из Ваљевске Каменице је да поврће доставља директно родитељским кућама.

На тај начин дјеца и родитељи могли су да је једу свјежу или да је користе у припреми оброка. То су кромпир, шаргарепа, целер, цвекла, броколи и остало зеленило и усеви који су неопходни за здраву исхрану током лијечења.

„Постоји башта на 50 хектара, а на другој половини хектара изградићемо смјештајне капацитете за добровољце који ће радити на имању. Иако је органска производња веома скупа и захтијева велика улагања, ми тражимо да направимо модел самоодрживог врта.“

„Да би се у томе успјело, неопходно је да земљу обрађују добровољци, а не плаћена радна снага“, објаснио је Павле и додао да је из тог разлога покренута онлајн кампања за прикупљање новца за изградњу бунгалова за добровољце у Ваљевској Каменици.

Свако ко жели да допринесе овом хуманом имању моћи ће да се пријави, дође у Каменицу и тамо остане колико год дана жели.

Волонтери ће имати бесплатан смјештај и храну, а заузврат ће радити одређени број сати у башти.

Ускоро ће свима бити пружена прилика да волонтирају, добију сертификат и помогну најмлађима након квалитетног провода у природи.

„Од самог почетка сам знао да Органела може бити више него само посао, јер овде улажемо пуно љубави у посао и своје пословне односе. Ово је много више од фарме, повезани смо заједно у емотивну цјелину и заиста волимо да будемо овдје и радимо овај посао “.

„Идеја је да се покрену друге органске фарме и произвођачи који ће нам се придружити, да се дио обрадивог земљишта одвоји у хуманитарне сврхе и да се има много„ вртова који могу све “, рекли су Павле, Дарко и Теодора.

извор: Serbian times

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest