Миодраг Лекић: Не треба нам влада трагикомичних небеских висина

Tribina - ulona rusije u multipolarnom svijetu - Miodrag Lekic Foto: Luka Zekovic

Предсједник Демоса Миодраг Лекић каже да је веома важно разријешити актуелну политичку кризу у Црној Гори и да, ако је то његова помоћ, радо ће дати предност другим колегама из парламентарне већине за могуће кандидате за премијера.

MIODRAG LEKIĆ, PREDSJEDNIK DEMOSA: Glas za DPS je glas za „Kovertu” –  Monitor
Миодраг Лекић

Лекић је изјавио да се у условима недовољне политичке озбиљности и наставком импровизација чији су саставни дио плитки медијско – пропагандни маневри доводи се у питање очекивани правац новог историјског циклуса Црне Горе чији су почетак грађани тражили на изборима 30.августа 2020.

Одржан је и други састанак представника политичких партија које чине скупштинску већину. ДФ сматра да је неопходна промјена Владе, а Вас су навели као најбоље рјешење за будућег премијера. Јесте ли спремни да прихватите ту одговорност?

– Ако бисмо  комплетирали ситуацију треба рећи да поред става који сте навели, тачно је да су двије странке, Демократе и УРА, подржале Здравка Кривокапића за премијера. Уз различите  модалитете  могуће  реконструкције његове владе. Овим легитимним ставовима свако је и преузео одговорност за стање у друштву и даље могуће процесе. У насталим условима политичке норме па и правила јавне пристојности ме обавезују да се не упуштам у изјаве на ваша питања, све на бази претпоставки о даљем политичким динамикама. Ако ћу нешто помоћи у разријешењу тешке кризе која пријети и блокирањем државних институција врло радо дајем предност свим другим колегама из парламентарне већине за могуће кандидате за премијера. Међутим једна ствар је извјесна. Врло забрињавајући показатељи актуелног друштвеног процеса захтијевају, и то императивно, подизање нивоа јавног, стручног дјеловања и политичке зрелости актуелне власти. Наравно, ако се  још претендује на свијест о огромној одгворности у вршењу власти, и ризику да се можда изневјере велике наде грађана покренуте 30. августа. Другим ријечима, у условима недовољне политичке озбиљности и наставком импровизација чији су саставни дио плитки медијско – пропагандни маневри доводи се у питање очекивани правац новог историјског циклуса Црне Горе чији су почетак грађани тражили на изборима 30.августа 2020.

У случају да дође до тога да будете премијер, каква би била Ваша Влада, политичка, експертска или комбинована?

– И сувише држим до озбиљност јавне ријечи да бих се  упуштао на терен – што би било кад би било. Али помјерајући питање које сте поставили – заступам рјешења која су уосталом пракса у цијелом демократском свијету. Послије избора се формира ткз. политичка влада у којој постоји стручна димензија као битна. Влада која може на неким мјестима бити ојачана провјереним стручњацима. Влада, не пропагандних маневара, још мање трагикомичних небеских висина, већ влада врло спуштена на земљу својим радом, компетентношћу, кредибилним јавним изјавама, коначно јавном пристојношћу.  

Шта највише замјерате Влади Црне Горе и премијеру Здравку Кривокапићи посебно?

– Мислим да недовољан допринос очекиваним реформским процесима, који су подразумјевали озбиљно демонтирање мафијашко –  корупционашког дјеловања у претходном режиму проистиче из несрећног почетка. Прецизније, како је и гдје састављана  влада и њен премијер. У комбинацији цркве и по свему судећи  инволвираних  служби, лажних или стварних свеједно, у сваком случају врло ниског нивоа. И то све иде у историју, заједно са актерима. У таквим условима и саставу се није могао изграђивати тај дуго очекивани  нови функционално – вриједносни систем. Да не говоримо о културном моделу псеудо црквеног језика и јавних манира који је продукован око  премијера и дијелова владе. Тај модел је нанио штету како уставно лаичком карактеру државе тако и самој цркву коју сматрам аутентично културно – духовном. Озбиљне институционалне промјене треба да успоставе сада уздрмано јединство власти које сада не постоји ни у ембрионалној фази. Сматрам да је оно ипак  могуће и уз постојање идеолошко културних разлика у парламентарној већини.

Здравко Кривокапић

Премијер Кривокапић је у Лондону рекао да су његовом владом разочаране треће стране мислећи на међународну  сцену и некога, очигледно у негативном смислу. На кога је, по вама, мислио?

– Не бих знао и радије бих оставио премијеру да ексклузивно и аутентично то објасни. Мислим да није фер, па ни дипломатски пристојно, заправо је контрапродуктивно за земљу, остављати не баш далеке алузије, које треба да су оптужујуће за друге земље, претпостављам такође партнере.  И  то речено у облику извјештаја некоме. Укратко, дипломатски гаф, и више од тога. Нажалост на штету наше земље.

извор: портал Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest