Игуман Данило: Први пут у историји хришћанства једна нарко мафија која је процвјетала у вријеме владавине Мила Ђукановића, ратује са Црквом

Игуман Манастира Ђурђеви Ступови, архимандрит Данило Трпчевски казао је за портал Поглед да су припреме за свечаност устоличења Владике Методија већ увелико у току, а да му посебно задовољство представаља то што ће нашу светињу Ђурђеве Ступове, посјетити и Патријарх Српски г. Порфирије.

Отац Данило је истакао да не очекује никакве проблеме током свечаности поводом устоличења, и да ни народ ни држава не треба да се плаше, јер Српска Православна Црква нигдје није правила проблем па неће ни у Црној Гори.

“Знамо ко прави проблем, а то је црква формирана у полицијској станици, која и није црква већ продужена рука бившег режима, која је имала за циљ да промијени идентитет и личну карту ове земље. Покушаји инсинуација да се ми боримо против оних који се изјашњавају за Црну Гору су погрешне. Нека се изјашњава ко како жели, али нека та љубав према црногорству не буде на основу мржње према српству.

Чин устоличења владике Методија, представља велику част за свештенство овог Манастира, нагласио је отац Данило.

“Он је поглавар наше цркве, и представља јединство наше Српске Цркве коју чине многи светитељи од Јована Владимира Мученика, до Светог Василија Острошког. Јединство цркве је и на небу и на земљи. Она није само земаљска институција, већ и небеска. Ми се радујемо посјети Патријарха која је уједно и прилика да уредимо овај древни манастир који датира још од 13. вијека, и који у својој дугој историји никад срушен, а један је од најстаријих у Црној Гори“, рекао је отац Данило.

Изразио је захвалност онима који су притекли у помоћ и дали свој допринос организацији овог свечаног чина.

Манастир је двадесет година био сједиште епархије будимљанско-никшићке, па је било за очекивати да ће помоћ прво пристићи од Епархије. Велику помоћ добили смо од Општине Беране на челу са пресједником Тихомиром Богавцем и дугујемо им велику захвалност. Они су пронашли средства да нам притекну у помоћ. Захваљујем се и предузећима чији је Општина оснивач на свесрдној помоћи“, истакао је он.

Отац Данило нагласио је да ће дочек Патријарха и сами чин бити слични оном у Подгорици и на Цетињу.

“Дочек Патријарха биће око 18 часова 25. септембра за када је планиран и свечани програм. Наредног дана ујутру у 9 часова одржаће се патријаршијска архијерејска литургија на чијем самом крају ће бити сами чин устоличења Владике будимљaнско-никшићког Методија. Главни чин у Српској Православној Цркви је служење литургије и то ће бити централни догађај, који ће се одржати испред Храма на отвореном, надамо се да ће нас послужити лијепо вријеме“, објашњава отац Данило. 

Осврнувши се на немиле догађаје на Цетињу Отац Данило додаје да је црква кроз вјекове прошла кроз разна искушења, и да се и тада бранила постом, молитвом, трпљењем и страдањем.

 “У овој новој Црној Гори доживјели смо да страдамо не од државе, већ је црква на удару нарко мафије. Ово је нешто ново у историји хришћанства да једна нарко мафија која је нажалост процвјетала у последњих 30 година, у вријеме владавине Мила Ђукановића, ратује са Црквом, казао је игуман Данило.

У Црној Гори не ратује држава са Црквом, нити Црква са државом, сматра Отац Данило наводећи да су ово последице владавине једног режима добро познатог широм свијета

“Сви ми знамо како је познат тај режим широм свијета, по диловању и шверцу кокаина, по томе смо познати , по свим бродовима на којима се то ради. Да се мало нашалимо, за разлику од Цркве која има своје празнике, пренос моштију и икона чудотворних, претходна власт се прославила преносом кокаина па тако и народу мора бити јасно да је нарко мафија свим силама ударила на Цркву и Митрополита Јоаникија. Присјетимо се атентата на његовo преосвештенство у Београду који није био намијењен Даки Давидовићу већ владици, који је непоколебљиви стуб цркве и који је праведан, а њима праведност и истинољубивост смета. Били смо свједоци догађаја на Цетињу гдје су припремљени снајпери, ја не знам за кога. Ово је нека нова борба хришћанства и нарко мафије. Црква ће као и увијек до сада изаћи из ове борбе као побједник, рекао је отац Данило.

Намјера Српске Православне Цркве није да неког угрози, ни да мијења историју Црне Горе коју су стварали Петровићи као свјетовни и духовни владари Црне Горе, наглашава он.

“Почетак црногорске историје није Мило Ђукановић, већ су много дубљи темељи Црне Горе, што је за велико поштовање, нажалост последњих година покушавају да то укаљају и промијене. Промијенили су историју и традицију, покушали су да промијене и Цркву што им није пошло за руком, тај рат завршен је Христовом побједом. Ми се не уздамо у себе већ у помоћ Божију и свих светитеља праведних из српског рода и наравно светитеља који почивају у Црној Гори, Светог Василија Острошког, Светог Петра Цетиљског и бројних других“, закључио је отац Данило.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest